Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Maślanka naturalna jest napojem, który uzyskuje się wyłącznie w trakcie procesu ubijania śmietanki podczas produkcji masła. Charakteryzuje ją orzeźwiający, śmietankowo-orzechowy, lekko kwaśny smak. Maślanka, ze względu na skład: niską zawartość tłuszczu, stosunkowo dużą zawartość fosfolipidów, oraz dodatek bakterii fermentacji mlekowej jest produktem lekkostrawnym, 2-3 krotnie szybciej niż inne produkty rozkładającym się w przewodzie pokarmowym. Fosfolipidy zawarte w niej chronią i wspomagają pracę wątroby. Polecamy wszystkim spożywanie maślanki, ponieważ wpływa ona korzystnie na wydzielanie żółci i soków trawiennych, reguluje pracę układu pokarmowego oraz zapobiega zaparciom. Latem świetnie gasi pragnienie.
Ze względu na brak regulacji prawnych, „maślanką” można nazwać mieszaninę maślanki i mleka w proszku oraz różnych innych dodatków. Prawdziwa maślanka jest mlecznym napojem otrzymywanym w wyniku zmaślania śmietany, poddanej wcześniej dojrzewaniu. Ukwaszenie śmietanki następuje w związku z działaniem bakterii mlekowych, takich jak Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus diacetalis.
Kryteria oceny:
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz