Margaryny

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Przez dłuższy okres czasu uważałam, że przygotowanie takiego zestawienia nie ma najmniejszego sensu. Przecież jak mam ocenić dobrze margarynę jeśli producenci nie informują nas o zawartości izomerów trans? Można ocenić skład, ale bez tej informacji NIE wiemy jak ten produkt wpłynie na nasze zdrowie. Ale dostajemy bardzo dużo pytań o margarynę, dlatego przygotowałam to zestawienie.


Izomery trans

Więcej o ich wpływie na nasze zdrowie przeczytacie tutaj. Najistotniejsza informacja to taka, że niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie i powstają podczas utwardzania tłuszczów roślinnych. Podobno obecnie margaryny otrzymywane są innymi metodami i nie powinny one zawierać wysokich ilości izomerów trans. Według IŻŻ margaryny miękkie niskotłuszczowe kubkowe zawierają w 100 gramach: 0,02-3,25 g izomerów trans kwasów tłuszczowych. Spora rozbieżność, prawda? Szkoda, że nie możemy znaleźć tak ważnych dla nas informacji na etykiecie... Z tego względu odradzam jakąkolwiek margarynę. Poniżej przygotowałam listę różnych kanapkowych zamienników.

Kryteria oceny

Zastanawiałam się długo jak mam ocenić margaryny. Gdybym wiedziała ile zawierają izomerów to na pewno byłaby najważniejsza wytyczna. Jednak bez tego ciężko jest mi stwierdzić czy dany produkt jest ok. Bo skład może i jest dobry, a w rzeczywistości polecałabym coś kiepskiego? Z tego względu prawie wszystkie margaryny otrzymały ocenę negatywną. Tylko jedna wyróżniła się wśród innych - jako jedyna nie zawierała tłuszczu palmowego ani kilku emulgatorów.

Zamienniki - czym zastąpić margarynę?

Po margarynę sięgają często alergicy i weganie. Inną grupą osób są tacy, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i serce. Dla tych wszystkich osób polecam inne rozwiązanie:

  • awokado - można je po prostu pokroić i poÅ‚ożyć na kanapce albo można przygotować maseÅ‚ko - możliwoÅ›ci jest sporo! O tym dlaczego warto je jeść poczytacie tutaj - klik.
  • oliwa z oliwek/olej wysokiej jakoÅ›ci - Hiszpanie nie kupujÄ… margaryn ani masÅ‚a (w sklepach jest tylko jeden rodzaj masÅ‚a i margaryny!), tylko oliwÄ™. Chleb polewajÄ… oliwÄ…, czasem posypujÄ… solÄ… albo kÅ‚adÄ… na niego starte pomidory/szynkÄ™ i już! Wiadomo, nie zrobimy w ten sposób kanapki do szkoÅ‚y czy też pracy, ale to Å›wietne rozwiÄ…zanie na kanapkÄ™ w domu. Wysokiej jakoÅ›ci olej jest naprawdÄ™ pyszny!
  • pesto - można przygotować klasyczne, czyli z bazylii, ale także z pietruszki/rukoli. Do tego potrzebnÄ… bÄ™dÄ…: olej, orzeszki (wg mnie dowolne, może być nawet sÅ‚onecznik), czosnek, przyprawy i już! Można jeszcze dodać ser (np. parmezan), ale wiadomo, że nie jest to opcja dla wegan ani alergików.
  •  serki kanapkowe - polecam to zestawienie - klik.
  • pasty warzywne - jest coraz wiÄ™cej past warzywnych w przeróżnych wariantach smakowych - dla każdego coÅ› dobrego! Również samemu można je zrobić, np. z fasoli :)
  • masÅ‚o orzechowe - to do kanapek na sÅ‚odko :) JeÅ›li je lubisz to koniecznie zajrzyj tutaj - klik.
  • musztarda/chrzan/ketchup ajwar - to coÅ› dla miÅ‚oÅ›ników takich sosów.
  • hummus - najlepszy bÄ™dzie domowy!
  • masÅ‚o - ale nie jest to opcja dla wszystkich.
A Wy czym smarujecie kanapkÄ™?

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz