Majonezy light

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Produkty light mają często kiepskie składy. Może i zawierają mniejszą ilość tłuszczu, ale często zawierają więcej cukrów niż wersja klasyczna. W przypadku majonezów również tak jest.


Nie znalazłam majonezu light z dobrym składem, dlatego wszystkie oceniłam negatywnie. Uważam, że dobrym pomysłem jest mieszanie majonezu klasycznego z jogurtem naturalnym. W sałatce nie poczujecie różnicy, a tak będzie o wiele zdrowiej.

Spośród dodatków można znaleźć w majonezach light:

- sól wapniowo-disodową EDTA (jako przeciwutleniacz)

- sorbinian potasu (gdyby nie on, majonez Kielecki miałby pcenę neutralną - ale z nim nie ma opcji :))

- aromaty

- regulatory kwasowości (kwas cytrynowy i fosforowy)

Jednymi z popularniejszych dodatków są skrobie oraz cukier i barwnik - ale barwnik to kurkumina, więc nie będziemy się czepiać, bo to naturalny składnik. Co by nie było, majonezy klasyczne mają (przynajmniej niektóre) lepsze składy - tam można znaleźć co najmniej kilka dobrych majonezów). Warto też przyjrzeć się wegańskim odpowiednikom majonezu - mają całkiem niezłe składy.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz