Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Nie znalazłam majonezu light z dobrym składem, dlatego wszystkie oceniłam negatywnie. Uważam, że dobrym pomysłem jest mieszanie majonezu klasycznego z jogurtem naturalnym. W sałatce nie poczujecie różnicy, a tak będzie o wiele zdrowiej.
Spośród dodatków można znaleźć w majonezach light:
- sól wapniowo-disodową EDTA (jako przeciwutleniacz)
- sorbinian potasu (gdyby nie on, majonez Kielecki miałby pcenę neutralną - ale z nim nie ma opcji :))
- aromaty
- regulatory kwasowości (kwas cytrynowy i fosforowy)
Jednymi z popularniejszych dodatków są skrobie oraz cukier i barwnik - ale barwnik to kurkumina, więc nie będziemy się czepiać, bo to naturalny składnik. Co by nie było, majonezy klasyczne mają (przynajmniej niektóre) lepsze składy - tam można znaleźć co najmniej kilka dobrych majonezów). Warto też przyjrzeć się wegańskim odpowiednikom majonezu - mają całkiem niezłe składy.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz