Lody czekoladowe – zestawienie i kilka słów o karagenie

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Letnia pogoda motywuje do aktualizacji zestawień lodów. Dziś przyszła pora na zestawienie lodów czekoladowych. Przy okazji postanowiłam napisać o dość kontrowersyjnym dodatku do żywności, czyli karagenie.


Karagen w żywności

Jakie funkcje pełni karagen?

Na etykietach wielu produktów możecie spotkać się z dodatkiem do żywności E 407, czyli karagenem. Jest on stosowany jako substancja zagęszczająca. Jego popularność związana jest z jego właściwościami funkcjonalnymi, do których można zaliczyć m.in.: ograniczenie intensywności parowania, zmiana szybkości zamrażania kryształów lodu, regulowanie właściwości reologicznych roztworu, a także zdolność stabilizowania pian i emulsji. Na etykietach produktów spożywczych spotkać się również można z E 407a, który od karagenu różni się głównie stopniem oczyszczenia. Co istotne dla producentów charakteryzuje się niższymi kosztami wytworzenia.

Związki te często stosowane są w przetworach mięsnych, ponieważ polepszają krajalność, obniżają ubytek masy podczas obróbki cieplnej i zwiększają zdolność wiązania wody w produkcie. Ponadto obniżają wyciek sok z pakowanych przetworów mięsnych, szynek w puszkach. Dodaje się je również do napojów mlecznych, które mają tendencję do rozwarstwiania. Ich dodatek np. w mleku czekoladowym pozwala na ich spożycie bez wcześniejszego wymieszania. Ponadto E 407 i E 407a można spotkać w lodach i wielu innych produktach.

Czy karagen jest bezpieczny?

Przez Organizacje FAO/ WHO został uznany za nieszkodliwy dla zdrowia, dlatego też jego wskaźnik ADI (dopuszczalne dzienne pobranie – wyrażone w mg/kg masy ciała) oznaczono jako „nieokreślone”. Jednak wiele badan wykazuje, że karagen może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.

W latach 70. XX w. pojawiły się badania poświęcone wpływowi karagenu zdegradowanego. Wykazały one, że powoduje on zapalenie okrężnicy u zwierząt. Kolejne badania również wykazały jego działanie kancerogenne i teratogenne. Obecnie zabronione jest stosowanie zdegradowanego karagenu, dlatego bądźcie spokojni. Dodam tylko, że naukowcy ostrzegają również przed karagenem niezdegradowanym.

W 2001 r. prof. J.K. Tobacman, lekarka z kliniki internistycznej Uniwersytetu w Iowa (USA), w czasopiśmie Environmental Health Perspectives, opublikowała wyniki dotychczasowych badań nad karagenem. Wynikało z nich, że karagen ma związek z ubytkami błony śluzowej żołądka i jelit, łącznie ze zmianami złośliwymi. Nie brzmi to dobrze... Po pojawieniu się karagenu w jelitach reakcja układu immunologicznego jest podobna, jak przy zakażeniu salmonellą – występuje stan zapalny w układzie pokarmowym. A takie przewlekłe zapalenie może z kolei przyczynić się do znacznie poważniejszych chorób. Pojawiły się również badania, z których wynika, że karagen może prowadzić do wystąpienia cukrzycy.

Jednak istnieją również badania wykazujące, że związek ten może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka - ma potencjalne właściwości antywirusowe. Ile badań, tyle opinii. Wybór należy do Ciebie.

Pozostałe dodatki do żywności w lodach

Na grafice kolorem czerwonym zostały zaznaczone wszystkie dodatki do żywności z kodem "E". I od razu muszę zaznaczyć, że niektóre z nich mają pozytywną opinię. Zacznę od E 410, czyli mączki chleba świętojańskiego. Poświęciłam temu związkowi cały artykuł - "Mączka chleba świętojańskiego, czyli nie takie złe “E” jak je malują (klik)" - i absolutnie nie musicie się go obawiać.

Również nie musicie martwić się gumą guar, czyli E 412. W  żywieniu guma guar może być stosowana jako źródło rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Jaki korzystny wpływ na zdrowie ma ten związek? Obniża poziom cholesterolu, ma właściwości prebiotyczne, wspiera odchudzanie. Dlatego tych dodatków nie musicie się obawiać. Pamiętajcie, że nie wszystkie "E" są złe!

Lody czekoladowe z dobrym składem

Niestety w sprzedaży nie ma wielu lodów czekoladowych z dobrym składem. Jednak cieszę się, że w Biedronce i Lidlu jest seria lodów z kilkoma składnikami. Naprawdę świetna sprawa! Spośród zdobytych lodów tylko cztery zasługiwały na ocenę pozytywną. Pozostałe zawierały zbędne składniki - takie jak np. sztuczny aromat, karagen czy też sporo cukrów (w formie np. syropu glukozowo-fruktozowego).

Na uwagę zasługują lody Haagen-Dazs, które można kupić np. w Carrefourze. Nie są one tanie, ale tak dobry skład to rzadkość. Za to lody z Lidla i Biedronki są dobrze dostępne, tańsze i mają również świetny skład.

Pozostałe składy są lepsze albo gorsze. Oprócz składu bardzo ważny jest smak. I każdy z nas lubi coś innego, dlatego nigdy nie oceniam w zestawieniach smaku produktów. Patrzę tylko na skład i wartość odżywczą (a czasem jeszcze zwracam uwagę na opakowanie i dostępność.

Jeśli szukasz jeszcze większej ilości przykładów lodów z dobrym składem, to koniecznie sprawdź nasze zestawienie lodów bez dodatku cukru (klik).

Komentarze

Urszula

Dziękuje za artykuł

Dodaj komentarz