Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Cukier niekorzystnie wpływa na nasze zęby. U dzieci spożywających cukier od 4 do 5 razy dziennie zaobserwowano przyrost intensywności próchnicy wynoszący powyżej 4 ubytków na rok! Dlatego lepiej nie podawać dziecku lizaków pełnych cukrów!
W tym przypadku sacharozę mogą zastępować niepróchnicogenne słodziki, np. ksylitol lub stewia, które nie są metabolizowane przez bakterie płytki nazębnej. Ksylitol ma działanie przeciwpróchnicze, dlatego można go znaleźć w pastach do zębów. Natomiast stewia nie ulega rozkładowi do kwasów, które powodują erozję szkliwa. Ma ona również działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu obniża namnażanie się szkodliwych bakterii, zmieniających skład mikroflory jamy ustnej. Również izomalt jest bezpieczny dla zębów.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz