Które warzywa i owoce warto jeść ze skórką?

Porady zakupowe 06-06-2023
Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:

Czy wiecie, że skórka owoców i warzyw też jest bardzo wartościowa? To źródło błonnika, witamin oraz antyoksydantów! 🌱


Jeśli chodzi o owoce, to często jabłka czy gruszki je się właśnie razem ze skórką. Ale na przykład przy kiwi już nie jest to tak oczywiste 😁

Pamiętajcie jednak o tym, aby skórki owoców i warzyw myć baardzo dokładnie przed zjedzeniem. Usuniecie z nich wtedy bakterie, pestycydy czy środki chemiczne ✅

Jak najlepiej myć owoce i warzywa? Najskuteczniejsze jest mycie w 3 etapach 👇

  • najpierw moczenie kilka minut w wodzie z octem (pół szklanki na litr wody)
  • później przełożenie do wody z sodą (3 łyżeczki na litr wody) i również moczenie kilka minut
  • na koniec opłukanie w czystej wodzie

Możecie również myć owoce i warzywa w specjalnie do tego przeznaczonych płynach 😊

Które z nich jecie ze skórką? A może jeszcze inne rodzaje jecie w ten sposób? 🤔

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz