The Ordinary – AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

Kategoria: Kosmetyki , Kosmetyki analiza


To zdecydowanie jeden z najsłynniejszych peelingów kwasowych i także jeden z trudniej dostępnych!

🧪 Główne skrzypce gra tutaj kwas glikolowy, wspomagany kwasem salicylowym, stąd też działanie oczyszczające, pomagające odblokować pory i zahamować rozwój trądziku! Jednak radzimy ostrożność przy stosowaniu! To produkt o wysokim stężeniu kwasów – nie należy stosować go na uszkodzoną skórę, najlepiej wstrzymać się także w okresach zaostrzenia trądziku (z obecnymi stanami zapalnymi), a tak naprawdę najlepiej wykonywać kurację pod okiem specjalisty!

My, jako redakcja nie jesteśmy w stanie ocenić Waszej skóry i dlatego nie polecamy samodzielnych prób stosowania stężonych produktów złuszczających na bazie kwasów❗

❗❗Przy tego rodzaju peelingu należy zachować ostrożność❗❗

Zawsze stosujecie się do zaleceń producenta (zwłaszcza w kwestii czasu aplikacji oraz jakich produktów unikać jeśli chodzi o łączenie) oraz bezwzględnie stosujcie ochronę przeciwsłoneczną o wysokim faktorze i regularnie reaplikuj filtry!

Jako alternatywę możecie wykonać taki peeling sami korzystając z kwasów oferowanych przez producentów półproduktów.

👍/👎Jeśli chodzi o skład to nasza ocena jest NEUTRALNA – to nie jest zły produkt i z pewnością robi to, do czego został stworzony, jednak naszym zdaniem mogło obyć się bez niektórych substancji. 👍/👎

SKŁAD:
⦁ Glycolic Acid – kwas glikolowy, substancja złuszczająca z grupy kwasów AHA o niskiej masie cząsteczkowej, najbardziej aktywny w roztworach z niskim pH, w warunkach domowych zalecane stężenie to 10-15%, wykazuje już w takim stężeniu działanie złuszczające, wspomaga oczyszczanie skóry i zmniejszenie porów, tym samym hamuje rozwój trądziku. Dodatkowo stymuluje produkcję kolagenu, elastyny i glikozaminoglikanów, co pozytywnie wpływa na jej elastyczność, nawilżenie i grubość (przy długotrwałym stosowaniu).
⦁ Aqua – woda;
✅ Aloe Barbadensis Leaf Water – woda z liści aloesu, rośliny bogatej w aminokwasy, enzymy oraz witaminy czy związki mineralne, a także cukry czy naturalny kwas salicylowy. Działa gojąco, łagodząco, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory.
⦁ Sodium Hydroxide – wodorotlenek sodu, w kosmetykach stosowany jako regulator pH, w wysokich stężeniach może podrażniać;
✅ Daucus Carota Sativa Extract – ekstrakt z marchwi, marchew jest bogata w minerały, karoten, tokoferol i witaminy z grupy B oraz witaminę C, wyciąg z marchwi działa łagodząco i przeciwstarzeniowo, przywraca skórze miękkość i gładkość, wspomaga wyrównanie kolorytu;
✅ Propanediol – glikol roślinny, działa nawilżająco i pełni funkcję promotora przejścia (ułatwia przenikanie składników aktywnych), rozpuszczalnik ekstraktów roślinnych, wykazuje lekkie działanie konserwujące i zwiększa skuteczność użytych konserwantów;
❗️ Cocamidopropyl Dimethylamine – substancja powierzchniowo czynna pochodzenia roślinnego, działa jako emulgator i substancja myjąca, ma działanie antystatyczne, może działać drażniąco na osoby z wrażliwą skórą, potencjalny alergen, który jako zanieczyszczenie innego popularnego zwiazku – cocamidopropyl betaine – jest podejrzewany o wywoływanie alergii;
❗️ Salicylic Acid – kwas salicylowy, substancja złuszczająca z grupy kwasów BHA (jest to inna grupa związków niż przeciwutleniacz BHA!), w kosmetykach stosowany do złuszczania skóry i odblokowania porów. Dzięki rozpuszczalności w tłuszczach może przenikać przez warstwę łojową w głąb skóry i do mieszków włosowych. Jest również konserwantem. Produkty z wysokim stężeniem kwasu salicylowego radzimy stosować maksymalnie 1-2 razy w tygodniu oraz powinny się ich wystrzegać kobiety w ciąży;
⦁ Potassium Citrate – cytrynian potasu, regulator pH i chelator, zwiększa trwałość i stabilność kosmetyku;
✅ Lactic Acid – kwas mlekowy (AHA), reguluje pH, ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, jest częścią NMF w skórze (Natural Moisture Factor – Naturalny Czynnik Nawilżający), który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka. Kwas mlekowy pozyskuje się podczas naturalnego procesu fermentacji z wykorzystaniem bakterii mlekowych; ⦁ Tartaric Acid – kwas winowy (AHA), występuje naturalnie w owocach (zwłaszcza winogronach), jest jednym ze słabszych kwasów, stosowany ze względu na rozjaśnianie, domykanie łuski włosa czy właściwości nawilżające (w odpowiednim stężeniu i pH produktu), stabilizuje produkt, wzmacnia jego aromat i reguluje pH;
⦁ Citric Acid – kwas cytrynowy (AHA), reguluje pH, rozjaśnia, w wyższych stężeniach może delikatnie złuszczać skórę. Zwiększa trwałość i stabilność kosmetyku;
✅ Panthenol – prowitamina B5 w stabilnej formie, w skórze ulega przekształceniu w witaminę B5, wspomaga regenerację skóry nawet w jej głębszych warstwach, dlatego jest szczególnie polecany w pielęgnacji skóry uszkodzonej, poparzonej, z chorobami, ze względu na niewielką cząsteczkę przenika w głąb skóry (a także włosów i paznokci!), jest substancją bardzo dobrze nawilżającą i wiążącą wodę w skórze. Łagodzi stany zapalne, podrażnienie, zmniejsza zaczerwienienie skóry i jest bardzo dobrze tolerowany nawet przez skórę wrażliwą;
✅ Sodium Hyaluronate Crosspolymer – kwas hialuronowy 3D, jedna z form kwasu hialuronowego, dobrze rozpuszczalna w wodzie, wiąże ją i transportuje w głąb naskórka, dzięki czemu nawilża skórę, zwiększa jej elastyczność i utrzymanie nawilżenia;
✅ Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract – ekstrakt z pieprzy górskiego, substancja aktywna o działaniu przeciwzapalnym, łagodzącym i kojącym (nawet reaktywną skórę) poprzez zmniejszanie markerów stanu zapalne. Działa również łagodząco na swędzenie i pieczenie, zmniejsza widoczne zaczerwienienie skóry;
✅ Glycerin – gliceryna, nawilża, ma zdolność do wiązania wody i przenikania do głębszych warstw naskórka, ułatwia innym substancjom aktywnym przeniknięcie w głąb skóry;
✅ Pentylene Glycol – glikol pentylenowy, substancja hydrofilowa i higroskopijna jest też rozpuszczalnikiem dla innych substancji hydrofilowych, nawilża skórę i zapobiega wysychaniu kosmetyku, pełni funkcję promotora przejścia dla innych substancji, jest akceptowany w kosmetykach naturalnych. Jako substancja z grupy glikoli może w wysokich stężeniach naruszać barierę hydrolipidową lub mówiąc prościej – należy to do jego zadań, bariera ta bowiem utrudnia substancjom aktywnych penetrację w głąb skóry. W wysokim stężeniu substancja może podrażniać, dlatego odradza się go w przypadku cery wrażliwej i uszkodzonej, jednak w przeciwieństwie do glikolu propylenowego jest on dozwolona w kosmetykach naturalnych. Pentylene glycol jest też mniej drażniący od propylene glycol ze względu na dłuższy łańcuch i większą cząsteczkę. Nie powinien być aplikowany w dużym stężeniu na zmiany chorobowe, wspomaga też w działaniu substancje konserwujące;
⦁ Xanthan Gum – guma ksantanowa, lekki emulgator pochodzenia naturalnego;
❗Polysorbate 20 – substancja poddana reakcji oksyetylenowania, emulgator otrzymywany z oleju kokosowego, zapobiega rozwarstwianiu się kosmetyku, umożliwia rozpuszczanie olejków eterycznych w wodzie. Nazywany najłagodniejszym polisorbatem – jest związkiem dość dobrze tolerowanym przez skórę, jest biodegradowalny – nie stanowi zagrożenia dla środowiska naturalnego. Kontrowersje wokół polisorbatów związane są z metodą ich pozyskiwania i możliwości ich skażenia 1,4 dioxanem i tlenkiem etylenu – należy unikać ich stosowania na uszkodzoną skórę oraz u dzieci, w wysokim stężeniu może powodować naruszenie bariery lipidowej, podrażnienia, świąd i zaczerwienienie skóry. Nie jest on akceptowany przez jednostki certyfikujące kosmetyki naturalne;
⦁ Trisodium Ethylenediamine Disuccinate – substancja chelatująca, stabilizuje kosmetyk;
⦁ Potassium Sorbate, Sodium Benzoate – układ konserwujący powstały przez połączenie soli sodowej kwasu benzoesowego i soli potasowej kwasu sorbinowego, można go stosować zarówno w produktach spłukiwanych, jak i tych pozostawianych na skórze, dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych;
⦁ Ethylhexylglycerin – konserwant, wspomaga działanie innych substancji konserwujących, wykazuje lekkie działanie nawilżające;
⦁ 1,2-Hexanediol – konserwant i rozpuszczalnik z grupy gikoli, wspomaga działanie innych konserwantów dzięki czemu może być ich mniej;
⦁ Caprylyl Glycol – emolient, ma zdolność przenikania w głąb skóry, zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody, kondycjonuje i zmiękcza skórę;

AUTOR

Justyna Czybier

Mam na imię Justyna. Z wykształcenia jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, jednak to w składach kosmetyków odnalazłam prawdziwą pasję do analizy i poszerzania wiedzy. Moja przygoda zaczęła się od pytań „Czy kosmetyki, których używam, mogą szkodzić mojej cerze? Jeśli tak, co dokładnie?” i trwa już ponad dwa lata. Od tego czasu regularnie zgłębiam wyniki dostępnych badań i opracowania dotyczące potencjalnie szkodliwych składników. Mieszkam we Wrocławiu, jestem kocią matką, w wolnych chwilach czytam, gram lub po prostu spędzam czas ze znajomymi.

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.