SYLVECO, Serum wygładzające zawiera 1% bakuchiolu

Kategoria: Kosmetyki , Kosmetyki analiza


Mamy słabość do sylveco, nie wiemy jak u Was, ale u nas to była jedna z pierwszych marek produkujących kosmetyki naturalne! Tak, tak zanim to było modne 😉

Przez jakiś czas sylveco skupiło się na rozwoju swoich marek-córek, przez ostatnich kilka lat „dali nam” min. Rosadię czy Duetus. Każda linia miała inne działanie i była skierowana do nieco innego odbiorcy, w zależności od potrzeb skóry.

Dlatego bardzo się ucieszyliśmy, z nowości! Najpierw pianka, a teraz aż trzy serum!

Dziś bierzemy na tapet serum wygładzające, ze składnikiem o którym jest już bardzo głośno czyli… bakuchiolem. Co prawda nie jest to pierwszy raz jak się z nim spotykamy, ale nie spodziewaliśmy się, że będzie gorącym trendem jesieni 2020 😉

Bakuchiol nazywany jest często roślinnym zamiennikiem retinolu, zyskał to miano po badaniach, w których część osób otrzymała produkt z bakuchiolem, a druga grupa produkt z retinolem (oba w stężeniu 0,5%). Okazało się, że bakuchiol nie tylko spłyca zmarszczki, ale także redukuje przebarwienia. Oczywiście aby okrzyknąć ten związek „lepszym” retinolem potrzeba wielu lat badań (tak jak retinol jest od wielu lat już ich przedmiotem i ma udowodniony wpływ na skórę, w tym na zwiększanie produkcji i nadbudowanie kolagenu), ale z pewnością pozwala uzyskać zadowalające efekty w dość krótkim czasie bez efektów ubocznych kojarzonych z retinolem 😉 Warto jednak pamiętać, że w przypadku retinolu często mówi się o „maratonie”, a nie o sprincie, jednak bakuchiol może być dobrym uzupełnieniem lub alternatywą dla osób, które z różnych przyczyn retinolu stosować nie mogą.

Oprócz tego wykazuje on działanie przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe, dlatego może być z powodzeniem stosowany nie tylko przez osoby chcące przedłużyć młody wygląd, ale także przez osoby borykające się z niedoskonałościami.

Zaciekawiło Was to serum 😊 ? Więcej propozycji kosmetyków z tym składnikiem znajdziecie w naszym ZESTAWIENIU

SKŁAD:
✅ Argania Spinosa Kernel Oil – olej arganowy, wytłaczany z nasion drzewa arganowego, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe – oleinowy, linolowy oraz stearynowy, silnie odżywia i wygładza skórę, wzmacnia barierę ochronną skóry, dzięki czemu idealnie sprawdza się przy skórze suchej, dojrzałej czy alergicznej. Wykazuje działanie ujędrniające, wspomaga zmniejszanie blizn i rozstępów oraz poprawia koloryt skóry;
✅ Prunus Amygdalus Dulcis Oil – olej ze słodkich migdałów, emolient pochodzenia roślinnego, o dość dobrej wchłanialności, przyjemnej konsystencji i aromacie, jest dobrze tolerowany przez skórę, natłuszcza ją i zmiękcza, zapobiega utracie wody, odżywia i regeneruje. Polecany zwłaszcza w pielęgnacji skóry ze skłonnością do cellulitu i rozstępów, bezpieczny do stosowania w czasie ciąży;
✅ Vitis Vinifera Seed Oil – olej z pestek winogron, źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym (bogate źródło kwasu linolowego i oleinowego) oraz witaminy E, jest olejem o dość rzadkiej konsystencji, łatwo się wchłania, ma właściwości łagodzące i regeneracyjne, poprawia pracę gruczołów łojowych i wzmacnia naturalne bariery naskórka;
⦁ Caprylic/Capric Triglycerides – emolient, kondycjonuje skórę i włosy, poprawia konsystencję preparatu, nazywany jest także silikonem roślinnym, bo podobnie do tej grupy substancji nadaje aksamitne odczucie na skórze, jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę i lekki, zmniejsza uczucie tłustości po aplikacji produktu;
✅ Squalane – skwalan, emolient lekki pochodzenia roślinnego (najczęściej z oliwy z oliwek), pochodna od skwalenu, szybko wnika w skórę, jest naturalnym składnikiem spoiwa międzykomórkowego, uzupełnia je i wpływa na prawidłowe nawodnienie skóry dzięki ograniczeniu odparowaniu wody, chroni lipidy przed utlenianiem i wolnymi rodnikami, dzięki czemu działa przeciwstarzeniowo, koi skórę i łagodzi stany zapalne, wspomaga gojenie drobnych ranek. Jest niezwykle dobrze tolerowany nawet przez wrażliwą skórę, poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku;
⦁ Coco-Caprylate – emolient, roślinny odpowiednik silikonów, zapobiega nadmiernej utracie wody, uławia rozprowadzanie produktu;
✅ Bakuchiol – substancja aktywna z grupy terpenów, ma silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. W 12 tygodniowych badaniach ze stężeniem 0,5% wykazano znaczne spłycenie zmarszczek i redukcję przebarwień, z tego powodu został okrzyknięty botanicznym retinolem. Działa także przeciwtrądzikowo, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią;
💎 Isoamyl Laurate (and) Isoamyl Cocoate – znany także pod handlową nazwą Gosulin IL lub Ecosilk, jest roślinnym emolientem, analogiem silikonów o bardzo dobrych właściwościach użytkowych – przyjemnie się rozprowadza i zostawia jedwabiste wykończenie bez uczucia tłustości i lepkości, dodatkowo stabilizuje produkt i zapobiega jego rozwarstwianiu;
Oenothera Biennis Seed Oil – olej z wiesiołka, dzięki unikalnemu składowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych stanowi źródło witaminy F, jest również bogaty w witaminę E, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie i łagodzi odczyn alergiczny skóry. Olej z wiesiołka z powodzeniem stosuje się w leczeniu podrażnień skóry, także wywołanych przez atopowe zapalenie, egzemę, łuszczycę, wspomaga także leczenie trądziku;
✅ Carum Petroselinum Seed Oil – olej z nasion pietruszki, jest olejem o złotym lub lekko zielonym odcieni i charakterystycznym aromacie pietruszki, jest bogatym źródłem kwasu linolowego dlatego sprawdzi się w pielęgnacji cery zanieczyszczonej i trądzikowej, wykazuje także działanie przeciwzapalne i ściągające. Poprawia krążenie krwi, dzięki czemu wpływa na jej koloryt, przyspiesza gojenie drobnych ranek i wzmacnia naczynka krwionośne;
✅ Rosa Canina Fruit Oil – ekstrakt otrzymywany z owoców dzikiej róży, chroni przed wolnymi rodnikami, zmniejsza przebarwienia i zapobiega tworzeniu kolejnych, wzmacnia skórę i naczynia krwionośne. Jest olejem bogatym w kwas linolowy i α-linolenowy, dlatego może być z powodzeniem stosowany przy cerze trądzikowej i tłustej;
✅ Simmondsia Chinensis Seed Oil – olej jojoba otrzymywany z nasion krzewu simondsji kalifornijskiej, jest płynnym woskiem. Bogaty w kwasy tłuszczowe, skwalen, fitosterole i witaminy, odżywia skórę, regeneruje i wzmacnia barierę hydrolipidową, wspomaga odbudowę cementu międzykomórkowego. Działa lekko przeciwbakteryjnie (ogranicza rozwój mikroorganizmów).
✅ Rubus Idaeus Seed Oil – olej z pestek malin, natłuszcza i uelastycznia skórę, chroni ją przed negatywnym działaniem promieniowania słonecznego, wspomaga regenerację skóry i gojenie drobnych ran. Zawiera silne przeciwutleniacze – witaminę E, karotenoidy oraz flawonoidy, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, a także przed przebarwieniami;

AUTOR

Justyna Czybier

Mam na imię Justyna. Z wykształcenia jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, jednak to w składach kosmetyków odnalazłam prawdziwą pasję do analizy i poszerzania wiedzy. Moja przygoda zaczęła się od pytań „Czy kosmetyki, których używam, mogą szkodzić mojej cerze? Jeśli tak, co dokładnie?” i trwa już ponad dwa lata. Od tego czasu regularnie zgłębiam wyniki dostępnych badań i opracowania dotyczące potencjalnie szkodliwych składników. Mieszkam we Wrocławiu, jestem kocią matką, w wolnych chwilach czytam, gram lub po prostu spędzam czas ze znajomymi.

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.