Kosmetyki różane

Kategoria: Kosmetyki

Zapach róży jest bardzo często wybierany przez producentów kosmetyków. Ta nuta zapachowa jest lubiana przez wiele kobiet, w tym na pewno wiele Waszych mam, babć, cioć oraz innych członkiń Waszych rodzin. Specjalnie z myślą o nich, a także z okazji zbliżającego się Dnia Matki, postanowiliśmy zaproponować Wam kosmetyki z tą nutą zapachową jako prezent dla Waszych bliskich 🙂


Róża w kosmetyce – w jakiej postaci możemy ją znaleźć w produktach kosmetycznych?

Najpopularniejszą odmianą róży używaną w kosmetyce jest róża damasceńska, która uprawiana jest przede wszystkim w Dolinie Róż w Bułgarii, gdzie odpowiednie warunki klimatyczne mają wpływ na zapach i jakość kwiatów róży. Należy zaznaczyć, że najlepsze aromatycznie i jakościowo kwiaty są otrzymywanie właśnie w Dolinie Róż. Róża damasceńska w kosmetyce wykorzystywana jest jako hydrolat, czyli destylat wodny z płatków róż oraz jako olejek eteryczny.

Właściwości róży damasceńskiej w kosmetykach:

Hydrolat różany wszechstronne wpływa na skórę. Przede wszystkim działa gojąco, antyseptycznie oraz nawilżająco, dlatego będzie to idealny kosmetyk dla skór wrażliwych, suchych i trądzikowych. Świetnie spisze się także przy skórze z rozszerzonymi naczynkami, ponieważ reguluje krążenie i wzmacnia naczynka. Oprócz tego, dzięki swojemu działaniu przeciwzmarszczkowemu będzie niezastąpionym elementem pielęgnacji skóry dojrzałej. Atutem tego preparatu jest także to, że przywraca lekko kwaśne pH skóry, dzięki czemu naskórek nie będzie przesuszony ani podrażniony. Kosmetyku tego można używać do odświeżania makijażu cały rok, zarówno zimą, jak i latem. Jego dobroczynne działanie docenią również osoby cierpiące na zmęczone oczy, ponieważ kompresy z użyciem tego destylatu przyniosą ulgę i odprężenie. Z tego powodu hydrolat z róży damasceńskiej jest często cennym składnikiem płynów do demakijażu oczu. Poza tym, odczuwany zapach róży wykazuje działanie uspakajające, dlatego stosując taki kosmetyk codzienny stres odejdzie w niepamięć 🙂 Olejek eteryczny z róży wykazuje właściwości podobne jak destylat, jednak podczas użytkowania go należy pamiętać o jego rozcieńczeniu, ponieważ może wywołać podrażnienie na skórze. Możemy go rozcieńczyć w olejach roślinnych bądź w alkoholu.

Wszystkim Mamom w dniu ich święta życzymy szczęśliwej i pełnej blasku skóry! 🙂

 

 

AUTOR

Beata

Mam na imię Beata. Pochodzę z Ostrowa Wielkopolskiego, ale obecnie mieszkam w Poznaniu. Studiuję Chemię ze specjalnością Chemia kosmetyczna na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Moje zainteresowania to muzyka, sport, literatura oraz kosmetyki naturalne. Moją pasją jest odkrywanie nowych kosmetyków, receptur, jak również tworzenie samodzielne tych produktów. W moich tekstach znajdziecie mnie pod pseudonimem bexulka.


Strona internetowa:

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.