Papierówki - mało które odmiany jabłek pojawiają się tak wcześnie, jak one – dlatego też dobrze je kojarzymy z letnimi dniami. Jakie mają właściwości?
Pierwsze papierówki pojawiają się już w połowie lipca – a ich kwaśnego smaku nie da się pomylić z niczym innym. To jeden ze smaków dzieciństwa, który mnie osobiście kojarzy się z wizytami na działce.
Dlaczego warto je jeść?
- są źródłem polifenoli, silnych antyoksydantów o właściwościach m.in. przeciwstarzeniowych, przeciwzapalnych, antynowotworowych
- zawierają bardzo dużo pektyn - szczególnie pod skórką, dlatego warto ich nie odbierać, a jeść w całości
- wspomagają regulowanie poziomu glukozy we krwi, mają niski indeks glikemiczny - są więc dobre dla cukrzyków
- poprawiają trawienie, a ich jedzenie zapobiega zaparciom
- są niskokaloryczne, dobre dla osób na dietach odchudzających
- są źródłem witamin oraz składników mineralnych (sodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza)
Są u nas miłośnicy papierówek?