Ketchupy dla dzieci

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Producenci uważają, że dzieci lubią słodkie produkty. Hmm, ale czemu są one PRZESŁODZONE? Porównując zwykły produkt i wersję tego produktu dla dzieci ten drugi często zawiera więcej cukrów. Na szczęście są wyjątki!


Kryteria oceny

Brałam pod uwagę skład, ilość pomidorów i cukrów. Wiesz, że cukier nie tylko słodzi, ale także zastępuje cenne surowce - w tym przypadku pomidory - nadając produktom właściwą konsystencję i formę? Korelacja jest dość prosta - w ketchupie, który ma więcej cukru, zazwyczaj mamy też mniej pomidorów. Oczywiście pamiętajmy, że ketchup generalnie pewną ilość cukru zawiera taka specyfika tego produktu - dobrze, gdy nie jest go zbyt wiele.

Niestety, niska ilość cukrów też nie w każdym przypadku oznaczała ketchup wysokiej jakości. Nie spodobały mi się ketchupy składające się głównie z wody. Uważam, że ketchup powinien być mocno pomidorowy. Małe dzieci też lubią odważne smaki, nie tylko słodkie!

Oceny przyznawałyśmy wg następującychvkryteriów: 

  • pozytywna - zasłużyły na nią ketchupy z wysoką ilością pomidorów i nieprzesłodzone
  • neutralna - otrzymały ją wszystkie pozostałe ketchupy - np. Keczupurek, Chumak, Ketchupik Kielecki, które mają na pierwszym miejscu wodę, a pomidorów jak na lekarstwo. 

Najlepiej wypadł ketchup Develey - spośród wszystkich ketchupów dla dzieci ma najwięcej pomidorów - do jego produckcji użyto ich 203 g. W dodatku zawiera dość mało jak na ketchup cukru (17 g), podzas gdy zwykle ketchupy mają go sporo ponad 20 g w 100 g produktu. Plusem jest też brak E-dodatków, zagęstników (jak np. skrobia modyfikana, która pojawia się w niektórych tego typu produktach, również tych przeznaczonych dla dzieci). Dla wielu osób istotny będzie fakt, że ketchup Develey jest bezglutenowy, a także nie zawiera surowców pochodzenia zwierzęcego.

Dlaczego im więcej pomidorów, tym lepiej?

Według mnie najlepszy ketchup to taki mocno pomidorowy (. Niektóre dzieci lubią dodawać pomidorowe sosy do wszystkiego, dlatego niech to będą produkty najwyższej jakości. Im bardziej pomidorowy ketchup, tym więcej zawiera potasu i likopenu. Związek ten chroni przed chorobami układu krążenia i odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Ponadto wysoki poziom likopenu we krwi może chronić przed udarem mózgu. Istotne jest to, że likopen zdecydowanie łatwiej wchłania się w postaci przetworzonej, przez co ketchup i sosy pomidorowe okazują się być bardziej wartościowe niż świeże pomidory. Zaskoczeni? Zazwyczaj w trakcie procesu przetwarzania produktów (smażenia, pieczenia czy gotowania) cenne składniki warzyw i owoców ulegają redukcji. Jednak w przetworzonych pomidorach zwiększa się koncentracja likopenu. Dodatkowo pod wpływem temperatury i rozdrabniania pomidorów, likopen staje się bardziej przyswajalny przez organizm.

 

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz