Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Ilość owoców w jogurtach pitnych jest zazwyczaj niska. Waha się od 12,5% do 0,1%, ale w niektórych jogurtach producenci "zapomnieli" podać dokładną ilość truskawek... Wiadomo, im więcej owoców, tym lepiej. Wtedy można pominąć dodatek składników imitujących owoce: aromatów i barwników. Dlatego w składzie jogurtów z wysoką ilością owoców ich nie ma. A w pozostałych jogurtach już znajdziemy aromaty (najlepiej, żeby były naturalne) i koncentraty barwiące albo barwniki:
Zapamiętajcie, że ilość cukrów podana na etykiecie jest sumą cukrów naturalnie występujących w jogurcie (a także w owocach) oraz cukru dodanego. A wiecie, że tylko jeden jogurt nie zawiera dodatku cukru?!!! Zamiast tego zawiera oligofruktozę, która wpływa korzystnie na nasz układ trawienny. Nie dość, że jest słodka to jeszcze tak dobrze wpływa na nasz organizm! Producenci zdecydowanie częściej powinni sięgać po oligofruktozę zamiast po cukier!
Ilość cukrów w Jogurcie Bakoma Women wynosi 6,6 g/100 g. Natomiast w innych jogurtach ta ilość najczęściej wynosi 11-13 g/100 g. I im większy jogurt, tym wyższa ilość cukrów. Dlatego staraj się wybierać jogurty jak najmniej słodkie.
Najlepszym wyjściem jest domowy koktajl, ale wiem, że czasem nie ma się takiej możliwości. Dlatego polecam przede wszystkim pozytywnie ocenione jogurty. Ale podkreślam, nie należy ich pić codziennie! Czym kierowałam się podczas oceny?
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz