Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Pierwszą rzeczą, jaką chcę napisać, jest to, czego pewnie się domyślacie – że lepszym wyborem od kupionych jogurtów owocowych, są jogurty naturalne z dodatkiem owoców.
Dlaczego? Po pierwsze cukier. Sklepowe owocowe jogurty mają sporo dodanego cukru pod różnymi postaciami – nie tylko cukru białego, ale także trzcinowego - lub co najgorsze - syropu glukozowo-fruktozowego. Znacznie lepszym wyborem jest dodanie owoców do jogurtu naturalnego - one same w sobie zawierają naturalnie występujące cukry, ale w kompleksie z pierwiastkami i błonnikiem uwalnia się on znacznie wolniej w układzie trawiennym do krwi, niż dodana czysta sacharoza. Własnoręcznie przygotowany jogurt owocowy nie wymaga już dosładzania.
Po drugie – dodatki do żywności.
Jogurty naturalne zwykle mają bardzo prosty skład - a jak dodacie do nich tylko owoce, nadal on będzie krótki (ewentualnie wniesie witaminy, błonnik, antyoksydanty do gotowego jogurtu). Wśród dodatkowych (niekoniecznie potrzebnych) składników w jogurtach owocowych znajdują się za to: skrobie, aromaty, regulatory kwasowości, zagęstniki, stabilizatory.
Jeśli chodzi o oceny, przyznałyśmy kilka pozytywnych:
1) Capra campinos, gdzie dodatkiem był tylko cukier
2) Jogobella mniej cukrów - bo choć jest sztuczny aromat, to w w porównaniu do do reszty produktów zawiera po prostu stosunkowo mało cukru
Reszta otrzymała ocenę albo neutralne albo negatywne. Przyznajemy, że oznaczenie niektórych składników było dość kłopotliwe - przykładami są karoteny, pektyny i mączka chleba świętojańskiego (zagęstniki i stabilizatory), które są substancjami naturalnymi i wręcz pozytywnie wpływają na zdrowie. Postanowiłam ich po prostu nie zaznaczać na czerwono, mimo, że jogurt może się bez nich obejść ;)
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz