Różane nadzienie do pączka

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Zbliża się Tłusty czwartek, czyli okres panowania pączków. Wielu z Was na pewno postanowi przygotować je w domu. Tylko z jakim nadzieniem? Różanym, budyniowym, czekoladowym? A może z innym? W tym wpisie pomogę Wam wybrać idealne nadzienie różane.


Płatki róży, konfitura czy marmolada?

W sprzedaży są płatki róży w cukrze, konfitury różane i marmolady o smaku różanym. Najlepsze będą te, które zawierają najwięcej płatków/owoców róży i najmniej cukru. Zazwyczaj te proporcje przedstawiają się następująco: 70-80% cukru i 20-30% płatków róży. Jednak Dary Natury stworzyły produkt z o wiele lepszym składem: 70% płatków róży i 30% cukru. Ten skład podoba mi się już bardziej :) Jednak ocenę pozytywną przyznałam również produktom z wysoką ilością cukrów. Chociaż nie jestem zwolenniczką takich słodkich konfitur to w przypadku niektórych przetworów owocowych dodatek cukru jest koniecznością. Przecież cukier oprócz roli słodzącej pełni rolę konserwantu. Jedynie powidła nie muszą zawierać w ogóle dodatku cukru. I chyba dlatego tak bardzo je lubię! I od razu zaznaczam, że przetwory owocowe nie powinny być spożywane zbyt często.

Na czerwono nie zaznaczyłam kwasu cytrynowego, ale produkty zawierające go otrzymały ocenę neutralną (chciałam wyróżnić pozytywną oceną najlepsze przetwory). Jego dodatek jest niewielki, ale kwas cytrynowy obecny jest w większości produktów spożywczych. I jeśli można go uniknąć to róbmy to :) Na przykład producent Ogródek Dziadunia zastosował zamiast syntetycznego dodatku, sok z cytryny. Brawo!

Odradzam przedstawione na grafice marmolady, ponieważ zawierają one substancje konserwujące (rzadkością są marmolady bez konserwantów - np. Marmolada Pińczów).

Życzę udanych wypieków :)

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz