Jaki powinien być skład Białej Kiełbasy?

Porady zakupowe 25-03-2024
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Wielkanoc już za moment, więc wiele osób stanie przed ważnym wyborem jak najlepszej białej kiełbasy, która jest podstawą żurku oraz innych wielkanocnych potraw. Zresztą - przecież biała kiełbasa świetnie sprawdza się również na co dzień. Zachęcamy do przeczytania artykułu i sprawdzenia naszych wskazówek dotyczących wyboru najlepszej opcji.


[ARTYKUŁ SPONSOROWANY NA ZLECENIE MARKI DOLINA DOBRA]

Jak wybrać białą kiełbasę dobrej jakości?

Zwróć uwagę, aby biała kiełbasa miała jak najprostszy i naturalny skład oraz była wyprodukowana z dużej ilości wysokiej jakości mięsa. Najlepiej, aby nie zawierała:

  • konserwantów,
  • sztucznych aromatów i barwników,
  • substancji zagęszczających,
  • wzmacniaczy smaku,
  • stabilizatorów.

Najlepszy skład białej kiełbasy to po prostu mięso, sól, przyprawy oraz ewentualnie naturalne aromaty. Te syntetyczne u wrażliwszych osób mogą wywoływać objawy alergii.

Biała kiełbasa o dobrym składzie

Właśnie taki skład ma kiełbasa Biała Parzona 100% polskiego mięsa od Doliny Dobra. Jest ona zdecydowanie jedną z lepszych opcji na naszym rynku! Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

  • Ma tylko 4 składniki: mięso, sól, przyprawy, naturalne aromaty (warzywno-owocowe). Jest pozbawiona chemicznych dodatków.
  • Dzięki połączeniu naturalnych aromatów oraz różnorodnych przypraw ma wyrazisty i niepowtarzalny smak, który wzbogaci wiele potraw.
  • Składa się w 100% z polskiego mięsa wieprzowego najwyższej jakości.

A jeśli lubisz mniejsze kiełbaski, to identyczny skład mają Białe Kiełbaski 100% mięsa od Doliny Dobra. Różnią się tylko wielkością. Będą równie doskonałym dodatkiem do śniadania, grilla lub po prostu elementem rodzinnego obiadu (nie tylko świątecznego!).

Co przygotować z białej kiełbasy?

Wielkanoc to przecież nie tylko żurek! Białą kiełbasę możesz wykorzystać również do przygotowania wielu posiłków, które sprawdzą się nie tylko na święta. Niżej mamy dla Ciebie świetny przepis na sałatkę z białą kiełbasą, ale idealnie nada się ona również do:

  • różnorodnych zapiekanek ziemniaczanych i makaronowych
  • pieczenia z różnymi dodatkami
  • przygotowania klopsików
  • wytrawnej tarty
  • nadziewania mięs (np. rolada mięsna z nadzieniem z białej kiełbasy)
  • gulaszów
  • sałatek

Sałatka jajeczna z białą kiełbasą

Potrzebujesz:

  • 3 sztuki białej kiełbasy
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok. 8 rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżkę chrzanu
  • sól oraz pieprz do smaku

Ziemniaki, jajka i ogórki pokrój w kostkę. Kiełbasę oraz rzodkiewki pokrój w plastry. Szczypiorek posiekaj. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Jakie są różnice między kiełbasą białą, a śląską?

  1. Główną różnicą między tymi kiełbasami jest proces produkcji – białej się nie wędzi oraz nie dodaje się do niej soli peklującej, przez co jej kolor jest szarawy i bardziej naturalny.
  2. Kiełbasa śląska ma różowo-czerwony środek przez wędzenie oraz ewentualny dodatek soli peklującej.
  3. Jeśli kiełbasa biała będzie miała różowy środek, to lepiej sprawdź na etykiecie, czy jej kolor pochodzi z naturalnych ekstraktów, czy może ze sztucznych dodatków.

Kiełbasa śląska dobrej jakości

Przy wyborze kiełbasy śląskiej warto kierować się podobnymi kryteriami jak w przypadku kiełbasy białej. Im krótszy i bardziej naturalny skład, tym lepiej! Na szczęście obecnie można znaleźć naprawdę świetnie opcje z wysokiej jakości mięsa.

Jedną z najbardziej wartościowych propozycji jest Śląska Kiełbasa 100% polskiej szynki od Doliny Dobra. To świetna propozycja nie tylko na grilla - będzie ciekawym uzupełnieniem koszyczka wielkanocnego! Nie zawiera konserwantów i jest przygotowana w 100% z polskiego mięsa.

W składzie znajdziemy tylko 4 składniki: mięso wieprzowe z szynki, sól, naturalne aromaty, przyprawy. Zdecydowanie warto ją wypróbować!

Zdrowsze odżywianie podczas świąt

Świąteczne jedzenie może być dość ciężkostrawne, ponieważ królują w nim m.in. jajka, majonez, ciasta oraz mięso. Warto więc stawiać na produkty wysokiej jakości oraz wybierać nieco lżejsze opcje, jeśli mamy taką możliwość.

Oczywiście nic się nie stanie, jak podczas dwóch dni Świąt nie będziesz odmawiać sobie tych wszystkich potraw. Ale jeśli masz ochotę na przygotowanie trochę lżejszych świąt i chcesz czuć się lepiej, to możesz wypróbować kilka wskazówek od nas, które znajdziesz poniżej.

  • Majonez tradycyjny możesz zamienić na wersję light lub wegańską - podczas świąt używamy go dość sporo, dlatego różnica w kaloryczności i dostarczonych tłuszczach może być znacząca.
  • Sernik na kruchym spodzie możesz zamienić na sernik bez spodu.
  • Pamiętaj o przerwach między posiłkami. Dziel sobie potrawy na śniadanie / obiad / kolację i tak dalej. Możesz spróbować np. na śniadanie zjeść sałatkę jarzynową z kanapką z dobrej jakości szynką, na drugie śniadanie kawałek ciasta, a na obiad jakąś konkretną świąteczną potrawę. 
  • Tłustą szynkę z wieloma zbędnymi składnikami zamień na gotowaną szynkę 100% polskiego mięsa od Doliny Dobra. Zawiera ona jedynie 3% tłuszczu. W swoim składzie ma same podstawowe i naturalne składniki, dlatego świetnie przyda się jako lżejsze źródło białka w świątecznych potrawach.

Dlaczego polecamy produkty od Doliny Dobra?

  • Naturalne składniki: Wszystkie składniki wykorzystywane do produkcji wyrobów Doliny Dobra są pochodzenia naturalnego.
  • Wysoka jakość mięsa: Produkty Doliny Dobra są produkowane z polskiego mięsa wieprzowego najwyższej jakości.
  • Świeżość i bogaty smak: Wyroby Doliny Dobra powstają w unikatowym modelu produkcji „od pola do stołu”, opartym na własnych polach uprawnych, hodowlach, paszach i zakładach przetwórczych, dzięki czemu sprawowana jest pełna kontrola nad łańcuchem powstawania produktów, co daje gwarancję świeżości i smaku.
  • Różnorodna oferta: Wszystkie wymienione wcześniej produkty idealnie sprawdzą się nie tylko podczas świąt, ale również na co dzień. Będą smaczną potrawą lub dodatkiem do posiłków każdego dnia!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz