Jaki napój roślinny wybrać?

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Roślinne napoje "mlekopodobne" - pije je coraz więcej osób. Ze względów zdrowotnych (nietolerancja laktozy, przez co mleko klasyczne u nich odpada), ale też etycznych - jak w przypadku wegan, którzy po prostu odrzucili produkty odzwierzęce.

Niedawno w naszej cotygodniowej sekcji pytań i odpowiedzi na Instagramie pojawiło się pytanie wlasnie o te "mleka" roślinne - które jest najlepsze? Jednej odpowiedzi tutaj nie ma - bo wszystko zależy m.in. od preferencji smakowych oraz tego, jaki cel ma spożywanie tego napoju - czy ma być stricte zamiennikiem mleka krowiego (wtedy polecamy sojowe) czy np. jest bardziej tylko smakowym dodatkiem do kawy. Przy okazji, pamiętajcie, że "mleko" roślinne to duże uproszczenie - słowo MLEKO jest zarezerwowane tylko dla produktów pochodzenia zwierzęcego - a wszystkie roślinne to NAPOJE :)

Roślinne napoje różnią się od siebie smakiem, konsystencją, zastosowaniem i właściwościami zdrowotnymi. Na poniższych grafikach macie porównanie najpopularniejszych - każde ma swoje zalety - jedne mają np. więcej białka, inne więcej błonnika. Wspólnym mianownikiem, który powinien być brany pod uwagę przy wyborze jest fortyfikacja, czyli wzbogacenie w witaminy B2, B12 i D - szczególnie u wegan, u których mogą wystąpić niedobory tych składników. Warto też wybierać takie, które mają stosunkowo najprostszy skład.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz