W święta często lubimy poszaleć z ilością jedzenia i zapominamy, że to tylko 2 dni, które niestety mijają w błyskawicznym tempie 😕 Po świątecznym czasie nieraz chce się zjeść coś bardziej codziennego, ale wypadałoby też wykorzystać jedzenie, które jest już gotowe i czeka… 🕐
💡 Jeśli macie teraz problem nadmiaru świątecznego jedzenia, to koniecznie wypróbujcie nasze wskazówki:
Ugotowane jajka możecie przerobić na inne potrawy, a nadmiar surowych możecie zamrozić
Żurek z powodzeniem może być zamrożony, ale należy go najpierw dokładnie odcedzić z dodatków
Biała kiełbasa będzie świetnym urozmaiceniem zapiekanki ziemniaczanej, zup, gulaszu
Z sałatki jarzynowej zrobicie szybką i pyszną zupę krem w kilka minut
Wielkanocne ciasta, np. serniki, drożdżowe oraz babki możecie mrozić. Zapakujcie je najpierw w szczelne pojemniki, aby nie chłonęły zapachów
Pieczone mięso - będzie świetnym dodatkiem do gulaszów, zup lub sałatek. Możecie je też ułożyć na domowej pizzy bądź dodać do omletów, jajecznicy. Ogranicza Was tylko wyobraźnia 😀
Najczęściej wymienianą opcją jest mrożenie, które świetnie przedłuża trwałość potraw. Jeśli jednak nie chcecie mrozić lub zwyczajnie nie macie na to miejsca, to kolejną z opcji na wykorzystanie świątecznego jedzenia może być przekazanie go do miejscowych jadłodajni.
Zostało Wam trochę pyszności ze świątecznych stołów czy udało się przygotować idealne ilości? 🤔😊
Sezon na dynię uważamy za otwarty! Właściwie już jakiś czas on trwa, ale dziś mamy Halloween, a dynia wielu osobom kojarzy się właśnie z tym zagranicznym świętem. Wiemy o niej już napraw
Szynka drobiowa w plastrach to popularny dodatek do kanapek, sałatek czy innych dań. Jednak wybierając ją, warto zwrócić uwagę na skład, bo niestety wiele produktów dostępnych na rynku zawie
Codzienne wychodzenie do szkoły i pracy jesienią niestety wiąże się z częstszymi infekcjami, dlatego dzisiaj poczytasz o diecie wspierającej odporność i poznasz 10 produktów, które będą j
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu i z tej okazji mam dla Was pigułkę wiedzy, która może być pomocna dla osób wykluczających mięso ze swojego jadłospisu. Skupię się na skła
Nikogo chyba nie zaskoczy fakt, że miód sztuczny z naturalnym nie ma nic wspólnego. Miód stworzony przez pszczoły ma świetne właściwości zdrowotne, dużo soli mineralnych i witamin oraz wykaz
Parówki to jeden z tych produktów, które cieszą się niesłabnącą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Są szybkie w przygotowaniu, smaczne i wygodne – nic dziwnego, że
Brokuły to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które powinno regularnie gościć na naszych talerzach. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem zdrowego stylu życia, czy po prostu szu
Mrożenie żywności to świetny sposób na przedłużenie jej świeżości, zapobieganie marnowaniu jedzenia oraz oszczędność czasu i pieniędzy. Jednak, aby mrożone produkty zachowały swoje war
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.