W święta często lubimy poszaleć z ilością jedzenia i zapominamy, że to tylko 2 dni, które niestety mijają w błyskawicznym tempie :( Po świątecznym czasie nieraz chce się zjeść coś bardziej codziennego, ale wypadałoby też wykorzystać jedzenie, które jest już gotowe i czeka… 🕐
💡 Jeśli problem nadmiaru świątecznego jedzenia dotyczy i Was, to koniecznie wypróbujcie nasze wskazówki:
Ugotowane jajka możecie przerobić na inne potrawy, a nadmiar surowych możecie zamrozić
Żurek z powodzeniem może być zamrożony, ale należy go najpierw dokładnie odcedzić z dodatków
Biała kiełbasa będzie świetnym urozmaiceniem zapiekanki ziemniaczanej, zup, gulaszu
Z sałatki jarzynowej zrobicie szybką i pyszną zupę krem w kilka minut. Można z niej przygotować również warzywne kotleciki
Wielkanocne ciasta, np. serniki, drożdżowe oraz babki możecie mrozić. Zapakujcie je najpierw w szczelne pojemniki, aby nie chłonęły zapachów
Pieczone mięso - będzie świetnym dodatkiem do gulaszów, zup lub sałatek. Możecie je też ułożyć na domowej pizzy bądź dodać do omletów, jajecznicy. Ogranicza Was tylko wyobraźnia 😀
Najczęściej wymienianą opcją jest mrożenie, które świetnie przedłuża trwałość potraw (sprawdź, jak mrozić żywność TUTAJ). Jeśli jednak nie chcecie mrozić lub zwyczajnie nie macie na to miejsca, to kolejną z opcji na wykorzystanie świątecznego jedzenia może być przekazanie go do miejscowych jadłodajni.
Zostało Wam trochę pyszności ze świątecznych stołów czy udało się przygotować idealne ilości? ;)
Sos czosnkowy to król imprezowych przekąsek, grillowych wieczorów i domowych kebabów. Ale czy każda butelka sosu czosnkowego z półki sklepowej jest warta swojej ceny i miejsca na talerzu? Dziś
Sos tatarski to klasyk wśród dodatków – świetnie pasuje do jajek, mięs, kanapek czy pieczonych warzyw. Ale choć pozornie prosty, jego skład potrafi zaskoczyć… nie zawsze pozytywnie. Nieste
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a Ty zamiast cieszyć się atmosferą świąt… krążysz po sklepie bez ładu i składu? Spokojnie! Przygotowaliśmy dla Ciebie praktyczną listę zakupów,
Jedni nie wyobrażają sobie poranka bez aromatycznej kawy, a inni stawiają na matchę, która pobudza organizm w bardziej zrównoważony sposób. Oba napoje mają swoje plusy i minusy – kawa dzia
Płatki kukurydziane to jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych – chrupiące, szybkie w przygotowaniu i lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jednak nie wszystkie płatki s
Jeśli poranna kawa jest Twoim codziennym rytuałem, możesz poczuć to w portfelu – ceny kawy ponownie idą w górę. W ostatnich miesiącach miłośnicy kofeinowego napoju muszą liczyć się z wi
Pieczarki to bardzo popularny dodatek w kuchni, ale czy wiesz, czym różnią się białe od brązowych? Przeczytaj wpis i sprawdź różnice między tymi pieczarkami oraz wskazówki dotyczące przech
Aloes kojarzy nam się raczej pozytywnie – i słusznie, ponieważ roślina ta zawiera ponad 200 składników aktywnych! Między innymi witaminy, enzymy, minerały, aminokwasy, polisacharydy o
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.