Jak wybrać ser na sernik?

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Sekretem udanego sernika jest oczywiście odpowiedni twaróg. Jako, że zbliżają się Święta, to chcemy Wam pomóc w wyborze tego lepszego :) W końcu sernik króluje w wielu polskich domach, a do tego nie tylko od święta!


Jaki ser biały wybrać do sernika?

Niestety niskiej jakości twaróg może zepsuć nasz sernik. Oczywiście zwykłe białe sery, które musisz zmielić, nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. I jeśli kochasz TRADYCJĘ, to będzie najlepsze rozwiązanie. Jednak wybieraj ser tłusty - inaczej Twój sernik będzie zbyt suchy, chyba, że dodasz wysoką ilość tłuszczu (ale i tak najsmaczniejszy sernik to ten z tłustego twarogu). I obowiązkowo trzeba wtedy dodać jeszcze masło, jeśli twaróg nie jest zbyt tłusty (8% tłuszczu to wcale nie jest wysoka ilość).

Twaróg do sernika w kubełku

Osobom, które cenią sobie wygodę, polecamy gotowe twarogi dostępne w kilogramowych kubełkach. Jednak należy uważnie czytać ich skład, ponieważ ich jakość jest bardzo zróżnicowana. Uważaj na te z dodatkiem cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego, skrobi, zagęstników, barwników. Na grafikach nie zostały umieszczone wszystkie sery na sernik, a te najpopularniejsze.

Możliwe, że w Twoim sklepie są inne, dlatego kupuj tylko takie składające się z mleka/śmietanki i kultur bakterii. Jeśli nie masz wyboru i w Twojej okolicy są tylko i wyłącznie twarogi ze skrobią, to nie dodawaj już do masy serowej mąki ziemniaczanej. Również mleko w proszku ma funkcję zagęszczającą. Jednak staraj się szukać lepszych twarogów. Natomiast tych z cukrem i innymi dodatkami lepiej nie kupuj. Przecież i tak w przepisie są: cukier (ale możesz posłodzić czymś innym) i np. mąka ziemniaczana/budyń w proszku.

Zawartość tłuszczu w serach na sernik

Podczas wyboru twarogu na sernik zwracaj również uwagę na zawartość tłuszczu. Różnica jest ogromna – od 4 do 26% tłuszczu. Jeśli kupisz chudy twaróg, to koniecznie dodaj do niego masło - inaczej sernik nie będzie smaczny. W przypadku tłustego sera dodatek masła można pominąć albo obniżyć.

Oczywiście dla każdego z nas udany sernik oznacza coś innego. Dlatego nie oceniamy tutaj smaku - to Ty samodzielnie musisz zdecydować, z którego twarogu wychodzi najlepszy pod słońcem sernik ;)

Kryteria oceny

  1. Pozytywna dla twarogów z bardzo dobrym składem.
  2. Neutralna dla twarogu z jednym zbędnym składnikiem.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz