Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Sekretem udanego sernika jest oczywiście odpowiedni twaróg. Jako, że zbliżają się Święta, to chcemy Wam pomóc w wyborze tego lepszego :) W końcu sernik króluje w wielu polskich domach, a do tego nie tylko od święta!
Niestety niskiej jakości twaróg może zepsuć nasz sernik. Oczywiście zwykłe białe sery, które musisz zmielić, nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. I jeśli kochasz TRADYCJĘ, to będzie najlepsze rozwiązanie. Jednak wybieraj ser tłusty - inaczej Twój sernik będzie zbyt suchy, chyba, że dodasz wysoką ilość tłuszczu (ale i tak najsmaczniejszy sernik to ten z tłustego twarogu). I obowiązkowo trzeba wtedy dodać jeszcze masło, jeśli twaróg nie jest zbyt tłusty (8% tłuszczu to wcale nie jest wysoka ilość).
Osobom, które cenią sobie wygodę, polecamy gotowe twarogi dostępne w kilogramowych kubełkach. Jednak należy uważnie czytać ich skład, ponieważ ich jakość jest bardzo zróżnicowana. Uważaj na te z dodatkiem cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego, skrobi, zagęstników, barwników. Na grafikach nie zostały umieszczone wszystkie sery na sernik, a te najpopularniejsze.
Możliwe, że w Twoim sklepie są inne, dlatego kupuj tylko takie składające się z mleka/śmietanki i kultur bakterii. Jeśli nie masz wyboru i w Twojej okolicy są tylko i wyłącznie twarogi ze skrobią, to nie dodawaj już do masy serowej mąki ziemniaczanej. Również mleko w proszku ma funkcję zagęszczającą. Jednak staraj się szukać lepszych twarogów. Natomiast tych z cukrem i innymi dodatkami lepiej nie kupuj. Przecież i tak w przepisie są: cukier (ale możesz posłodzić czymś innym) i np. mąka ziemniaczana/budyń w proszku.
Podczas wyboru twarogu na sernik zwracaj również uwagę na zawartość tłuszczu. Różnica jest ogromna – od 4 do 26% tłuszczu. Jeśli kupisz chudy twaróg, to koniecznie dodaj do niego masło - inaczej sernik nie będzie smaczny. W przypadku tłustego sera dodatek masła można pominąć albo obniżyć.
Oczywiście dla każdego z nas udany sernik oznacza coś innego. Dlatego nie oceniamy tutaj smaku - to Ty samodzielnie musisz zdecydować, z którego twarogu wychodzi najlepszy pod słońcem sernik ;)
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz