Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Najlepszy sos sojowy powinien mieć jak najprostszy skład. Idealnie, jeśli zawiera tylko:
Unikaj produktów zawierających sztuczne wzmacniacze smaku, barwniki, konserwanty i syrop glukozowo-fruktozowy. Prawdziwy sos sojowy powstaje w wyniku naturalnej fermentacji, a nie w procesie chemicznego przyspieszania.
Tradycyjny sos sojowy jest produkowany metodą fermentacji, która może trwać od kilku miesięcy do nawet kilku lat. Podczas tego procesu powstaje bogaty smak i aromat. Niestety, tańsze wersje często powstają chemicznie – przy użyciu kwasu solnego, co znacznie pogarsza ich jakość i smak. Na etykiecie warto szukać informacji o fermentacji naturalnej lub długim czasie dojrzewania.
Istnieją dwa główne typy sosu sojowego – japoński (shoyu) i chiński:
Osoby z nietolerancją glutenu powinny wybierać tamari – jest to sos sojowy wytwarzany bez dodatku pszenicy. Jest nieco gęstszy i intensywniejszy w smaku, ale równie aromatyczny.
Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości, warto sięgnąć po sosy sojowe renomowanych marek, takich jak:
Wybierając sos sojowy, zwróć uwagę na jego skład, sposób produkcji i kraj pochodzenia. Najlepiej wybierać sosy fermentowane naturalnie, bez sztucznych dodatków. Japońskie sosy są zazwyczaj łagodniejsze, chińskie intensywniejsze. Ciemny sos sojowy nadaje się do duszenia i smażenia, podczas gdy jasny do marynat i przyprawiania. Jeśli unikasz glutenu, postaw na tamari. Odpowiedni wybór sprawi, że Twoje dania nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu!
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz