Serek śmietankowy to popularny wybór do smarowania kanapek – jest kremowy, delikatny w smaku i świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Jednak na rynku znajdziemy wiele różnych opcji, dlatego warto wiedzieć, na co zwracać uwagę podczas zakupu.
Serek śmietankowy o dobrym składzie
Zawsze czytaj etykiety! Dobry serek śmietankowy powinien mieć prosty i krótki skład, bez zbędnych dodatków. To warto zapamiętać:
Główne składniki serka to: mleko, śmietanka, sól, kultury bakterii mleczarskich.
Czego unikać: produktów zagęszczających, mleka w proszku, sztucznych aromatów. Są one zupełnie zbędne i zaniżają jakość produktu!
Sprawdzaj dodatki smakowe
Na rynku znajdziesz serki śmietankowe o różnych smakach, takich jak np. ziołowe, czosnkowe, chrzanowe. Jednak często zawierają one sztuczne aromaty. Najlepiej wybierać te, które mają naturalne dodatki (np. suszone zioła, czosnek). Sprawdź nasze zestawienie serków ze szczypiorkiem i ziołami - https://czytamyetykiety.pl/blog/serki-kanapkowe-ze-szczypiorkiem-i-z-ziolami/ (klik).
Zwróć uwagę na konsystencję
Konsystencja serka śmietankowego powinna być jednolita, kremowa i łatwa do smarowania. Unikaj produktów o wodnistej konsystencji lub tych, w których oddziela się serwatka – może to świadczyć o słabszej jakości.
Porównuj wartości odżywcze
Zwracaj uwagę na kaloryczność, zawartość białka i soli. Wybieraj produkty z wyższą zawartością białka i umiarkowaną ilością soli (do 1 g na 100 g produktu).
Najlepszy serek śmietankowy - ranking
Ocenę pozytywną otrzymały serki z podstawowym składem - nie mają one żadnego zbędnego dodatku i wszystkie będą dobrym wyborem. Na szczęście jest wśród nich większość popularnych i ogólnodostępnych marek :)
Ocenę neutralną otrzymały serki, które mają dodatki zaniżające jakość, ale nie są to dodatki szkodliwe.
Ocenę negatywną otrzymał jeden serek - marki Hochland. Niestety ma on sporo zbędnych dodatków, a przy tym mleko w proszku. Niestety istnieją doniesienia, że jest ono źródłem utlenionego cholesterolu LDL, często też dodaje się do niego substancje przeciwzbrylające, które nie zawsze są obojętne dla zdrowia. Przez taką ilość "ulepszaczy" zawędrował na ostatnie miejsce w rankingu.
Pieczarki to bardzo popularny dodatek w kuchni, ale czy wiesz, czym różnią się białe od brązowych? Przeczytaj wpis i sprawdź różnice między tymi pieczarkami oraz wskazówki dotyczące przech
Aloes kojarzy nam się raczej pozytywnie – i słusznie, ponieważ roślina ta zawiera ponad 200 składników aktywnych! Między innymi witaminy, enzymy, minerały, aminokwasy, polisacharydy o
W świecie zakupów online usługi typu „kup teraz, zapłać później” (BNPL) zdobywają coraz większą popularność. Dotychczas kojarzone głównie z większymi wydatkami, takimi jak e
Odżywki białkowe, a zwłaszcza te na bazie koncentratu białka serwatkowego (WPC – Whey Protein Concentrate), cieszą się ogromną popularnością wśród osób aktywnych fizycznie. Waniliowy sma
Wraz z nadejściem wiosny nasz organizm budzi się do życia po zimowych miesiącach. To idealny moment, aby zadbać o swoje zdrowie, energię i samopoczucie poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Wi
Stany Zjednoczone zmagają się z poważnym niedoborem jaj, który prowadzi do gwałtownego wzrostu cen i pustych półek w sklepach. Głównymi przyczynami tego kryzysu są epidemia ptasiej grypy ora
Budowanie masy mięśniowej to nie tylko ciężkie treningi, ale przede wszystkim odpowiednia dieta. Aby przybrać na masie, trzeba dostarczać organizmowi więcej kalorii, ale z wartościowych źród
Sery pleśniowe, podobnie, jak żółte, mają swoich amatorów. I choć do naszego kraju przywędrowały już dosyć dawno, wiele osób cały czas nie może się do nich przekonać. „Pleśniow
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.