Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Zdecydowana większość sklepowych majonezów zawiera sól wapniowo-disodową EDTA (E 385, pełna nazwa brzmi: sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego). Nie bez powodu zwracamy uwagę na ten syntetyczny przeciwutleniacz. Charakteryzuje go zdolność wiązania jonów metali wielowartościowych, przez co zwiększa trwałość produktów. Zapobiega zmianom barwy wywołanym obecnością jonów żelaza, miedzi, manganu i cynku, dlatego stosowany jest w konserwach warzywnych i kompotach.
Działa synergicznie z innymi przeciwutleniaczami oraz substancjami konserwującymi. Wykazuje również działanie bakteriostatyczne. Bierze także udział w zachowaniu klarowności win i napojów. Ale przede wszystkim znajduje zastosowanie w produkcji sosów, dresingów, majonezów i sałatek warzywnych. Niestety istnieją doniesienia, iż sól wapniowo-disodowa EDTA spożywana w nadmiernych ilościach może prowadzić do zakłócenia równowagi mineralnej i skurczów mięśni.
Niektóre majonezy zawierają również substancje konserwujące: sorbinian potasu i benzoesan sodu. Takie produkty powinny zostać na sklepowej półce. Zauważyliśmy również, że majonezy w plastikowych tubach (często nazywają się „kanapkowy” lub „sałatkowy”) mają o wiele gorszy skład w porównaniu do tych w szklanych słoiczkach. Zdarza się, że majonezy zawierają substancje zagęszczające, ale dobry produkt ich nie potrzebuje.
Wysokiej jakości majonez nie będzie zawierać soli wapniowo-disodowej EDTA, konserwantów ani zagęstników. Na szczęście udało nam się znaleźć godny polecenia produkt. Uśmiechnięte buźki otrzymały u nas majonezy: Białuty, Kielecki (jest dostępny w wielu sklepach i supermarketach w całej Polsce), a także Byodo, Vitaquell, Poloniak. Szukajcie ich w sklepach ze zdrową żywnością lub w sprzedaży internetowej!
Chyba każdy zna tą odwieczną batalię między fanami obu tych opcji... :D Niestety dla fanów Winiarego mamy przykrą wiadomość, bo tę bitwę zdecydowanie wygrywa majonez Kielecki! Ma prostszy skład i nie zawiera zbędnych dodatków (w majonezie Winiary mamy na przykład sól wapniowo-disodową EDTA). Dodatkowo Kielecki ma sporo mniej kilokalorii oraz tłuszczów niż Winiary.
A może żaden z majonezów z zestawienia Cię nie interesuje, bo wolisz opcje wegańskie? Zestawienie tych majonezów również mamy na blogu. Kliknij tutaj - "Majonezy wegańskie" i sprawdź najlepsze produkty z tej kategorii!
Beata
Kielecki dostępny też w Delikatesy Centrum i w Biedronce :)
Dodaj komentarz