Zapasy zrobione? Ale czy odpowiednio zabezpieczone? Z dużych zapasów cieszą się najbardziej mole spożywcze! A dokładniej omacnica spichrzanka.
Być może już kiedyś zadomowiły się w Twoich zapasach mole? Pierwsze oznaki ich obecności to delikatne pajęczynki w żywności. Oznaczają one, że pojawiły się larwy motyli. A jak już zauważysz motyle to nie zwlekaj i zacznij przeszukiwać żywność i szafki w poszukiwaniu larw!
Co trzeba zrobić, jak już zauważysz mole spożywcze?
zajrzyj do każdego opakowania z żywnością. Nie tylko do kasz, ryżów i makaronów. Koniecznie sprawdź również herbaty, kawę, cukier, orzechy, bakalie, czekolady, słodycze, przyprawy. Wszystko! Warto przejrzeć całą kuchnię, nawet szuflady, w których nie trzymamy żywności. Jeśli zauważysz obecność moli to niezwłocznie wyrzuć całe opakowanie zainfekowanej żywności. Jak najszybciej wynieś ją z domu i wyrzuć do śmieci.
dokładnie umyj wszystkie szafki - użyj wody z octem (1:1), możesz dodać olejek cytrusowy lub goździkowy. W różnych zakamarkach szafek i nawet na suficie (w załamaniach ścian, w rogach) możesz znaleźć larwy moli. Dlatego zrób to dokładnie! Jeśli zostanie chociaż jedna larwa to będzie ona dalej zjadać Twoją żywność.
zajrzyj również na górę szafek - dokładnie je umyj.
warto również dobrze wyczyścić pomieszczenia znajdujące się obok kuchni - np. jadalnię/salon/przedpokój.
codziennie zaglądaj do swoich zapasów, żeby przekonać się czy na pewno pozbyłeś się moli.
możesz umieścić na półkach liście laurowe albo skórki ususzonej cytryny, a do kasz, ryżów i mąk włóż np. liście laurowe - mole ich nie lubią.
Jak uchronić się przed pojawieniem się moli:
Już w sklepie oglądaj zakupioną żywność czy nie widać charakterystycznych pajęczynek. Oczywiście jeśli jest taka możliwość.
Szczelnie zamykaj otwarte produkty - przesypuj je do szklanych słoików albo zamykaj klipsami/gumką.
Do otwartych mąk/kasz/ryżów włóż liść laurowy.
Często przeglądaj swoje zapasy.
Często myj szafki i półki w spiżarni.
Zjadaj produkty, które kupiłeś wcześniej.
Do przechowywania najlepsze są szklane słoiki, ponieważ możesz obserwować czy do Twoich zapasów nie dobiera się żaden nieproszony gość. Poza tym są one odpowiednie do każdego rodzaju żywności.
Produkty light mają często kiepskie składy. Może i zawierają mniejszą ilość tłuszczu, ale często zawierają więcej cukrów niż wersja klasyczna. W przypadku majonezów również tak jest.
Robicie przetwory owocowe na zimę? Jeśli tak to pewnie czasem wspomagacie się cukrami żelującymi. W sprzedaży jest ich sporo, ale większość zawiera substancje konserwujące. Na szczęście ni
Nie jestem zwolenniczką tego typu dań, ale wiem, że wiele osób sięga po takie produkty. Dlatego postanowiłam przyjrzeć się składom frytek mrożonych. Lista składników Wszystkie frytki mroż
W sprzedaży jest mnóstwo gotowych daÅ„ – bardzo popularne sÄ… zupy pomidorowe. KrólujÄ… zupy w proszku, ale ostatnio bardzo popularne staÅ‚y siÄ™ gotowe zupy pomidorowe, które przechowywane
Wszyscy Cię ostrzegają, że powinieneś mniej solić? Mają rację! Miłośniku soli mam dla Ciebie dobrą informację: szybko możesz się od niej odzwyczaić. Zdecydowanie ciężej jest odzwy
Wiadomo, że najlepszym rozwiÄ…zaniem sÄ… domowe sosy, ale czasem można pójść na skróty 🙂 Dlatego postanowiÅ‚am przejrzeć sklepowe sosy tatarskie. W poszukiwaniu sosu idealnego OkazaÅ‚o siÄ
Mleczne Kanapki reklamowane sÄ… jako zdrowe przekÄ…ski, a nie jako zwykÅ‚e ciastka. Reklama ma ogromnÄ… moc, dlatego te produkty podbiÅ‚y serca rodziców… Jednak czy sÅ‚usznie? Kryteria oceny Ma
Po przejrzeniu składów sosów czosnkowych stwierdzam, że najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie go samemu. Najbardziej dziwi mnie bardzo niska ilość czosnku (chociaż w warunkach domowych też n
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.