Na świecie rocznie marnuje się ogromna ilość żywności. Na większość nie mamy wpływu (bo np. ta zmarnowana żywność pochodzi z restauracji lub z wielkich marketów), ale ograniczyć jej marnowanie możemy także na swoim domowym podwórku.
Czasami kupujemy tego jedzenia za dużo - i zdecydowanie za dużo go wyrzucamy.Ograniczając marnowanie, nie tylko żyjemy bardziej w duchu EKO, ale zatrzymujemy też więcej pieniędzy w portfelu (co obecnie naprawdę się przydaje).
Co robić, aby marnować mniej żywności?
Planuj posiłki z wyprzedzeniem - a także planuj je tak, aby wykorzystywać np. ziemniaki na dwa dni - tak, aby coś, co zostanie z dnia poprzedniego, mogło zostać użyte kolejnego.
Zakupy rób tylko po jedzeniu - badania dowodzą, że dużo łatwiej ulegamy zakupowym impulsom, gdy jesteśmy głodni.
Dobrze przechowuj żywność, a także dbaj o to, aby rzeczy kupione najpierw znikały jako pierwsze.
Zwracaj uwagę na dwa sposoby opisu daty ważności - "należy spożyć przed" oznacza, że żywność po tej dacie jeszcze zachowuje swoje właściwości. "Należy spożyć do" - oznacza, że zjedzenie po upływie tej daty może grozić np. zatruciem.
Przerabiaj! Masz dużo wskazówek na na grafikach. Możesz wykorzystać ponownie ziemniaki z poprzedniego dnia, warzywa z bulionu czy czerstwe pieczywo. W dobie wysokiej inflacji to naprawdę istotne - umiejętność niemarnowania. Wszystko jest w waszych rękach!
Brak czasu to dziś najczęstsza wymówka, jeśli chodzi o zdrowe gotowanie. A przecież szybki obiad wcale nie musi oznaczać jedzenia “byle czego”. Wystarczy kilka sprawdzonych trików i dobre p
Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, kiedy jajko króluje na polskich stołach. Jeśli do tej pory nie zwracałaś/-eś uwagi na to, jakie jajka kupujesz, to pora na zmiany! Co oznaczają cyferki na ja
Majonez wegański staje się coraz bardziej popularny, dlatego przygotowaliśmy dla Was zestawienie produktów. Mogą go jeść osoby uczulone np. na jajko i oczywiście weganie. A z racji tego, że n
Białe kiełbasy najczęściej dodaje się do barszczu białego albo żurku. Zbliża się Wielkanoc, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, z czego składają się sklepowe białe kiełbasy. Jak wybrać
Za chwilę Święta Wielkanocne, których nie wyobrażamy sobie bez jednej z tradycyjnych zup – barszczu białego albo żurku. Oczywiście to, którą z nich wybierzecie, zależy od rodzinnych t
Majonez to podstawa świątecznych sałatek i używa się go dość sporo, dlatego warto wybrać ten, który nie ma w składzie niepotrzebnych dodatków. Na szczęście na rynku jest kilka dobrych opc
Wielkanoc już za moment, dlatego przygotowaliśmy porównanie białych barszczy. To jedna z tradycyjnych zup wielkanocnych, która jest przygotowywana zamiennie z żurkiem – wszystko zależy od
Chrzan to nieodłączny element na wielkanocnym stole. Nie każdy z nich ma jednak dobry skład… Sprawdź nasze zestawienie i dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy jego wyborze! Jaki skład
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.