Jajeczne muffinki z warzywami

Przepisy 07-07-2017
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Dlaczego tak bardzo lubimy muffinki? Bo można zrobić je na wiele sposobów. Na słodko lub wytrawnie. Z owocami, z warzywami, z czekoladą, z orzechami. My mamy dzisiaj dla Was przepis na jajeczne muffiny  warzywami - czyli zdrową, naładowaną wartościami odżywczymi bombę energetyczno-witaminową :) 


Choć przez długi czas jajka były uważane za wroga numer jeden osób z problemami z cholesterolem, to obecnie coraz więcej badań dowodzi, że tak naprawdę cholesterol z żywności nie ma zbyt wielkiego wpływu na poziom poszczególnych jego frakcji w organizmie (tym zajmuje się wątroba!). Udowodniono za to, że białko jaja kurzego zawiera wzorcowy skład aminokwasów - i choćby dlatego powinny być one w naszej diecie! Ponadto żółtko jaja zawiera całą gamę witamin - w tym A (w postaci beta-karotenu), D, E, K, a także B2, B12 i B5. Jajka zawierają też niezbędne pierwiastki (są źródłem fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu) oraz luteinę, które niezwykle pozytywnie wpływa na wzrok. Jeśli chodzi o paprykę, którą także tutaj użyto - to bardzo bogate źródło witaminy C, ale też likopenu (tego samego przeciwutleniacza, co w pomidorach), składników mineralnych i kapsaicyny -  składnika o właściwościach antybakteryjnych, antynowotworowych, odchudzających, łagodzących ból i obniżających ciśnienie.

Sami widzicie - takie muffinki to nie jakiś tam zwykły "słodycz" czy "puste kalorie". To naprawdę zdrowy posiłek!

Składniki:

- 5 jajek, - papryka czerwona, - papryka zielona, - ser feta lub mozzarella - przyprawy - sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy na pianę, a następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. 2. Warzywa z ser, kroimy w kostkę i rozkładamy do pojemników na muffiny 3. Masę jajeczną wylewamy do pojemniczków Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Smacznego! https://youtu.be/naT5_0SUsCU

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz