Guacamole idealne

Przepisy 27-04-2017
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Lubicie awokado? Jeśli tak - mamy coś dla Was! Guacamole to pasta z awokado, która będzie idealnym dodatkiem m.in. do pieczywa, ale także do przekąsek - sprawdzi się więc na każdej wiosennej imprezie. A może wypróbujecie ją jako dodatek do potraw z grilla? Możliwości jest wiele - podobnie, jak rodzajów guacamole. Ogranicza nas tylko wyobraźnia oraz to, co mamy w kuchni! My przygotowaliśmy dla Was szybki przepis na przepyszne guacamole - musicie wypróbować :)


Na początku warto wspomnieć, że awokado to skarbnica wielu dobroczynnych związków, między innymi błonnika, który wspomaga trawienie, odtruwanie organizmu oraz regulowanie poziomu glukozy we krwi. Ponadto zawiera dużo witamin (zarówno rozpuszczalnych w wodzie, ale też tych rozpuszczalnych w tłuszczach), a także nienasycone kwasy tłuszczowe - w tym bardzo cenny, jednonienasycony kwas oleinowy. Jeszcze nie przekonaliście się do zrobienia guacamole? To może przekona Was nasz szybki przepis!

SKŁADNIKI:

  • 3 dość dojrzałe awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek kolendry
  • pół łyżeczki chilli
  • pieprz
  • sól
  • sok z 1 limonki
  • ząbek czosnku
  • woda

PRZYGOTOWANIE:

Awokado umyć, a następnie wydrylować (w ich przypadku usuwanie pestek jest bardzo łatwe). Włożyć je do miski i rozgnieść widelcem na dość gładką masę. Posiekać cebulę, pokroić pomidory w kosteczkę oraz posiekać kolendrę. Dodać je po kolei do masy z awokado. Następnie doprawić pieprzem, solą, a także skropić sokiem z limonki i dodać posiekany ząbek czosnku. Wszystko wymieszać, przełożyć do słoiczka, wygładzić powierzchnię, a następnie nalać na górę warstwę wody grubości ok. 1 cm. Taka pasta z awokado nie będzie ciemniała nawet przez 3 dni! Smacznego :)

https://youtu.be/4dmYycjLY2g

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz