Gorzkie czekolady – porównanie

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Chyba każdy lubi czekoladę (no dobra, prawie każdy). Mamy na rynku wiele różnych czekolad - mleczna, biała, z dodatkami, orzechami - a także gorzka, która zdecydowanie bije na głowe wszystkie inne pod względem właściwości zdrowotnych. Pod warunkiem, że ma dobry skład!

Gorzka czekolada ma naprawdę sporo dobrych właściwości - zawiera m.in. innymi pierwiastki takie, jak potas, magnez, żelazo, wapń, ale też witaminy E, A i K oraz witaminy z grupy B. W tabliczkach kryją się również flawonoidy - silne przeciwutleniacze, które wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn, działają przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Gorzka czekolada poprawia nastrój, pracę mózgu, układu krwionośnego i koncentrację.

Oceny pozytywne uzyskały czekolady, które albo nie miały wcale emulgatorów, albo tylko jeden (naturalny - lecytynę) i zero innych dodatków - ale prawda jest taka, że IDEALNA czekolada nie powinna zawierać w ogóle emulgatorów i do takich przekonujemy najbardziej. Najczęściej stosowanymi emulgatorami są lecytyny i polirycynooleinian poliglicerolu (E 476). Dlaczego producenci je stosują?  Masło kakaowe jest drogim surowcem, dlatego starają się produkować czekolady o niższej zawartości tłuszczu. Tylko jak uzyskać odpowiednią konsystencję stosując niższą ilość masła kakaowego? Odpowiedź jest prosta – wystarczy zastosować ze 2 emulgatory. Ponadto dzięki emulgatorom proces produkcji czekolady jest krótszy, ponieważ czekolada może być konszowana (mieszana) znacznie krócej. Dzięki emulgatorom producenci sporo oszczędzają!
Neutralne oceny poszły tam, gdzie pojawił się m.in. drugi, zupełnie niepotrzebny w dobrej czekoladzie emulgator (E 476) oraz sztuczne aromaty. Tam, gdzie cukier "wyprzedza" w składzie masę kakaową (czekolady Auchan), także przyznałyśmy ocenę neutralną - oraz w czekoladzie Red Delight, która ma sporo dodatków - a przd negatywną oceną "uchronił" ją brak dodatku cukru.

Należy pamiętać, że im więcej masy kakaowej, tym lepiej. Po pierwsze - oznacza to proporcjonalnie mniejszą zawartość cukru, pod drugie - to właśnie wszystko, co pochodzi od kakao, nadaje ciemnej czekoladzie te dobre właściwości. Oczywiście, nie każdemu czekolada pozbawiona cukru czy zawierająca 90% kakao będzie smakować - warto jednak się do niej przekonać, a jeśli nie - to na szczęście są opcje dla smakoszy słodszych czekolad, tylko tam już trzeba liczyć się z większą zawartością cukru.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz