W upalne dni nie ma się ochoty na gorące zupy ani rozgrzewające dania. Wtedy marzymy o czymś chłodniejszym. W Hiszpanii zupy w ogóle nie są popularne, a latem w wielu barach można zjeść gazpacho, czyli chłodnik. I właśnie zainspirowaliśmy się tym daniem i stworzyliśmy własną wersję tego dania.
Podstawą gazpacho są pomidory. Latem trwa na nie sezon, dlatego właśnie teraz są tak smaczne i tanie. Warto je jeść i to kilogramami! Pamiętajcie, że warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety, więc chociaż latem starajmy się jeść ich więcej.
Gazpacho świetnie pasuje na drugie śniadanie, obiad i kolację. Poniżej przepis :)
Gazpacho
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego ogórka szklarniowego
- 1/4 papryki
- 2 plastry cebuli czerwonej
- kawałeczek papryczki chili
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- około 3/4 szklanki miąższu z delikatnego białego pieczywa
Przygotowanie
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz. Pokrój na kawałki.
- Dodaj obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. Dodaj chili, sok z limonki, oliwę oraz pieczywo.
- Przełóż do pojemnika blendera i dokładnie zmiksuj. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności cukrem i większą ilością chili. Chłodź w lodówce przez minimum 2 godziny (można też włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut).
https://youtu.be/IXjykbz8WKI