Gazpacho

Przepisy 12-07-2017
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:
przepis na chłodnik

W upalne dni nie ma się ochoty na gorące zupy ani rozgrzewające dania. Wtedy marzymy o czymś chłodniejszym. W Hiszpanii zupy w ogóle nie są popularne, a latem w wielu barach można zjeść gazpacho, czyli chłodnik. I właśnie zainspirowaliśmy się tym daniem i stworzyliśmy własną wersję tego dania.


Podstawą gazpacho są pomidory. Latem trwa na nie sezon, dlatego właśnie teraz są tak smaczne i tanie. Warto je jeść i to kilogramami! Pamiętajcie, że warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety, więc chociaż latem starajmy się jeść ich więcej. Gazpacho świetnie pasuje na drugie śniadanie, obiad i kolację. Poniżej przepis :)

Gazpacho

Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego ogórka szklarniowego
  • 1/4 papryki
  • 2 plastry cebuli czerwonej
  • kawałeczek papryczki chili
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • około 3/4 szklanki miąższu z delikatnego białego pieczywa

Przygotowanie

  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz. Pokrój na kawałki.
  • Dodaj obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. Dodaj chili, sok z limonki, oliwę oraz pieczywo.
  • Przełóż do pojemnika blendera i dokładnie zmiksuj. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności cukrem i większą ilością chili. Chłodź w lodówce przez minimum 2 godziny (można też włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut).
https://youtu.be/IXjykbz8WKI

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz