Fritatta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem

Przepisy 28-12-2017
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Klasyczna i najprostsza frittata zawiera zaledwie kilka składników – jajka, sól, pieprz, oliwę oraz sery: parmigiano reggiano i pecorino. Tak naprawdę składniki frittaty zależą tylko i wyłącznie od Twojej wyobraźni. 


Nasze dodatki do fritatty to szpinak, suszone pomidory, natka pietruszki i kozi ser. Takie danie jest idealne na śniadanie, kolację i na wynos do szkoły albo pracy. Jeśli pominiesz dodatek soli to również Twoje małe dziecko może je zjeść. Świetnie nadadzą się również na imprezę :)

Składniki:

  • jajka, "1" lub "0" – 10 szt.
  • mleko 2% – 150 ml
  • świeży szpinak – 250 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • suszone pomidory – 2 łyżki
  • ser kozi – 50 g
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklij posiekany czosnek z solą, dodaj szpinak i smaż do odparowania wody.
  2. Jajka ubij z mlekiem, solą i pieprzem.
  3. Dodaj porwaną natkę pietruszki, posiekane suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i szpinak. Wymieszaj.
  4. Foremki wyłóż papilotkami, wypełnij masą. Posyp resztą koziego sera.
  5. Zapiekaj w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.
https://youtu.be/1-3tWEyoeCk

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz