Foccacia – idealne danie na imprezę sylwestrową!

Przepisy 29-12-2016
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:
Focaccia jest potrawą kuchni włoskiej, u nas jest oczywiście mniej popularna. Jest to rodzaj pieczywa, który jest stosowany jako podstawa pizzy (samo ciasto - bez sera ani sosu). Zależnie od regionu kraju, foccacia może zawierać dodatek soli, ziół, oliwy, suszonych pomidorów czy też oliwek. Oprócz stosowania jako spód do pizzy, może być też samodzielną przystawką na ciepło na przyjęcie urodzinowe, karnawałowe czy sylwestrowe. Dlatego właśnie dziś podajemy Wam przepis na smaczną foccacię - abyście mogli wykorzystać go na zbliżającą się imprezę z okazji powitania Nowego Roku!

Nasz przepis jest naprawdę bardzo prosty! Czego potrzebujemy? 
  • 210 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • suszone pomidory
  • garść zielonych oliwek
Sposób wykonania: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, do tego dodać mąkę oraz pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W osobnej misce połączyć mąkę, sól, oliwę z oliwek i dokładnie wszystko wymieszać. Następnie dodać drożdże rozrobione wcześniej z wodą i mąką, wymieszać, a następnie dodać 150 ml ciepłej wody i ponownie wymieszać - najpierw łyżką, a później, gdy zacznie się bardziej kleić, rękami. Rozłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać rozmarynem, położyć suszone pomidory i pokrojone oliwki, a następnie włożyć do piekarnika. Piec przez 15-20 minut w 22°C.

https://youtu.be/DRliaCK1pOk

I już, gotowe! Jak widzicie, przepis jest naprawdę łatwy i przyjemny :) smacznego!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz