Na świecie rocznie marnuje się ogromna ilość żywności. Na większość nie mamy wpływu (bo np. ta zmarnowana żywność pochodzi z restauracji lub z wielkich marketów), ale ograniczyć jej marnowanie możemy także na swoim domowym podwórku.
Czasami kupujemy tego jedzenia za dużo – i zdecydowanie za dużo go wyrzucamy.Ograniczając marnowanie, nie tylko żyjemy bardziej w duchu EKO, ale zatrzymujemy też więcej pieniędzy w portfelu (co obecnie naprawdę się przydaje).
Co robić, aby marnować mniej żywności?
- Planuj posiłki z wyprzedzeniem – a także planuj je tak, aby wykorzystywać np. ziemniaki na dwa dni – tak, aby coś, co zostanie z dnia poprzedniego, mogło zostać użyte kolejnego.
- Zakupy rób tylko po jedzeniu – badania dowodzą, że dużo łatwiej ulegamy zakupowym impulsom, gdy jesteśmy głodni.
- Dobrze przechowuj żywność, a także dbaj o to, aby rzeczy kupione najpierw znikały jako pierwsze.
- Zwracaj uwagę na dwa sposoby opisu daty ważności – “należy spożyć przed” oznacza, że żywność po tej dacie jeszcze zachowuje swoje właściwości. “Należy spożyć do” – oznacza, że zjedzenie po upływie tej daty może grozić np. zatruciem.
- Przerabiaj! Masz dużo wskazówek na na grafikach. Możesz wykorzystać ponownie ziemniaki z poprzedniego dnia, warzywa z bulionu czy czerstwe pieczywo. W dobie wysokiej inflacji to naprawdę istotne – umiejętność niemarnowania. Wszystko jest w waszych rękach!