Jak marnować mniej żywności?

Porady zakupowe 17-01-2023
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Na świecie rocznie marnuje się ogromna ilość żywności. Na większość nie mamy wpływu (bo np. ta zmarnowana żywność pochodzi z restauracji lub z wielkich marketów), ale ograniczyć jej marnowanie możemy także na swoim domowym podwórku. 

Czasami kupujemy tego jedzenia za dużo - i zdecydowanie za dużo go wyrzucamy.Ograniczając marnowanie, nie tylko żyjemy bardziej w duchu EKO, ale zatrzymujemy też więcej pieniędzy w portfelu (co obecnie naprawdę się przydaje).

Co robić, aby marnować mniej żywności?

  1. Planuj posiłki z wyprzedzeniem - a także planuj je tak, aby wykorzystywać np. ziemniaki na dwa dni - tak, aby coś, co zostanie z dnia poprzedniego, mogło zostać użyte kolejnego.
  2. Zakupy rób tylko po jedzeniu - badania dowodzą, że dużo łatwiej ulegamy zakupowym impulsom, gdy jesteśmy głodni.
  3. Dobrze przechowuj żywność, a także dbaj o to, aby rzeczy kupione najpierw znikały jako pierwsze.
  4. Zwracaj uwagę na dwa sposoby opisu daty ważności - "należy spożyć przed" oznacza, że żywność po tej dacie jeszcze zachowuje swoje właściwości. "Należy spożyć do" - oznacza, że zjedzenie po upływie tej daty może grozić np. zatruciem.
  5. Przerabiaj! Masz dużo wskazówek na na grafikach. Możesz wykorzystać ponownie ziemniaki z poprzedniego dnia, warzywa z bulionu czy czerstwe pieczywo. W dobie wysokiej inflacji to naprawdę istotne - umiejętność niemarnowania. Wszystko jest w waszych rękach!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz