Chipsy większości osób (mi też!) kojarzą się z czymś niezdrowym, kalorycznym i przede wszystkim pełnym chemii. Taka prawda, jest to mało wartościowa przekąska - a mimo to tyle osób je uwielbia! Dlaczego? Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornia przeprowadzili badania, w których wykazali, że spożywanie chipsów (a także frytek!) pobudza mózg do wytwarzania endokanabinoidów. Są to substancje, które działają w sposób zbliżony do psychoaktywnych składników marihuany. Już jest jasne, dlaczego tak ciężko się od nich oderwać, prawda? To może warto więc znaleźć jakąś alternatywę dla chipsów? Komuś, kto całe życie niezdrowo się odżywia, na pewno nie jest łatwo się przestawić, ale czas najwyższy zmienić w swoim odżywianiu niektóre rzeczy na zdrowsze i lepsze :)
Na rynku jest dostępnych coraz więcej chipsów warzywnych i owocowych, ale można je zrobić także we własnej kuchni - nie wszystko, co sprzedają w sklepie, ma idealny skład, a poza tym w domu ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia - można wyczarować świetne, chrupiące przekąski ze wszystkiego. Jest to też bardzo dobra alternatywa dla wegan i wegetarian. A my lubimy, jak chrupie prawda? :)
Chipsy z jabłek są bardzo proste w wykonaniu i przygotowanie (poza pieczeniem) zajmuje niewiele czasu. Należy pokroić jabłko w plasterki, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (osobiście polecam wersję bez cukru lub z erytrytolem), a następnie włożyć na pół godziny do piekarnika na stawionego na 250 stopni Celsjusza (pół godziny z każdej strony). Gotowe!
Chipsy bananoweprzygotujemy w analogiczny sposób. Kroimy go na plasterki (oczywiście, uprzednio obierając banana ze skóry). Następnie, już na papierze do pieczenia, lekko skrapiamy oliwą z oliwek oraz przyprawiamy solą (1/2 łyżki) wymieszaną z pieprzem (1/3 łyżki), czosnkiem granulowanym (1/4 łyżki) i cebulą suszoną (1/4 łyżki). Pieczemy w 250 stopniach Celsjusza (pół godziny z każdej strony).
Chipsy z jarmużu również można zrobić w domu - to bardzo wartościowa roślina! Liście jarmużu wkładamy do miski, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, dodajemy 1/4 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki soli, łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Mieszamy, układamy na papierze do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika na 3-5 minut (150 stopni Celsjusza).
Chipsy z ananasatakże nie są trudne w przygotowaniu. Obieramy, kroimy, wykładamy na papier do pieczenia - a następnie smarujemy oliwą z oliwek. Mieszamy ze sobą 1,5 łyżki chili, 0,5 łyżki soli oraz czosnek granulowany i taką przyprawą posypujemy nasze (przyszłe) chipsy. Pieczemy przez 2 godziny w 200 stopniach.
Nasza wskazówka: jako, że pieczenie trwa długo, warto wykorzystać to, że już nagrzewamy piekarnik i wypróbować na raz kilka rodzajów chipsów - tak, by "wykorzystać" piekarnik w 100% (na przykład zrobić chipsy z jabłek i bananów jednocześnie). Jesteśmy pewni, że będą Wam smakowały!
https://youtu.be/QaKs7m5rP0w
Napary i herbatki mogą działać zbawiennie na gorsze samopoczucie. Męczą cię mdłości, niestrawność, bezsenność? Z pomocą przychodzą znane od lat napary. Przed Wami mała ściąga –
Jakie chrupki ketchupowe wybrać? Postanowiłam przygotować zestawienie chrupków o smaku ketchupu. Na naszym blogu jest chyba więcej porównań chipsów – stąd decydzja o chrupkach 🙂 znal
Dostałyśmy prośbę o przygotowanie zestawienia chrupek kukurydzianych. Dlatego przejrzałam składy chrupek. Wiadomo, najlepiej jeśli podajemy dzieciom jak najmniej „zapychaczy” takich
Jesień trwa w najlepsze, a wraz z nią nadszedł sezon na przeziębienia, katar, bóle gardła. Warto pomyśleć o odporności organizmu zanim infekcja nas dopadnie. Nie potrzeba wielkich zmian R
Mleko, orzechy ma, Nutella! Energia na cały poranek! Na dzień dobry! Każdy słyszał te slogany w reklamach telewizyjnych. Wmawiają nam, że czekoladowy krem jest idealnym początkiem dnia. Jednak
Pleśń w żywności – temat rzeka… Skąd ona się w ogóle bierze? Rozwojowi pleśni towarzyszą wysoka temperatura i wilgotne podłoże oraz powietrze. Jej pojawienie się zwykle ma związek
Ocet jabłkowy jest od wieków używany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też w kosmetycznym. Znany jest również ze swojego leczniczego działania (działa m.in. antybakteryjnie i przeciwaler
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.