Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Oczywiście, że tak! I to ogromny! Pamiętaj jednak o tym, że o odporność warto dbać przez cały rok, a nie dopiero jesienią. Kiedy zadbamy o właściwe obszary i wzmocnimy swój organizm zawczasu, to możemy być pewni, że w sezonie jesienno-zimowym choroby będą łapać nas znacznie rzadziej.
Oczywiście są też inne produkty, które wspierają układ odpornościowy, jednak one powinny być dodatkiem do zdrowego stylu życia i wartościowych posiłków. Jeśli nasze odżywianie nie wygląda zbyt dobrze, to niestety pojedynczy produkt nie wpłynie znacząco na nasze zdrowie...
W okresie jesienno-zimowym warto będzie włączać do diety m.in.:
To tzw. naturalne antybiotyki, które wykazują działanie antybakteryjne, zwalczają infekcje, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol, zapobiegają miażdżycy. Wystarczy zjeść jeden świeży ząbek czosnku oraz plaster cebuli dziennie (na kanapce lub w potrawie), aby te produkty miały dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Działanie te zawdzięczamy m.in. związkom siarki, które w nich występują.
Nie dość, że wykazuje działanie rozgrzewające, to działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Czego chcieć więcej? Idealny na zimne, deszczowe wieczory, można go użyć na wiele sposobów. Idealnie się sprawdza jako dodatek do ciepłej herbaty, do obiadu lub rozgrzewającego koktajlu z pomarańczą i cynamonem. Można go również dodać do zupy krem z dyni lub marchewki.
Dzięki zawartości inhibiny miód także zalicza się do naturalnych antybiotyków. Spożywany regularnie jako dodatek do herbaty, potraw, koktajli wzmacnia odporność organizmu, hamując rozwój bakterii. W okresie przeziębienia lub grypy, warto zrobić napój miodowy (szklanka przegotowanej wody – nie za gorącej, ani nie za zimnej – połączyć z łyżeczką miodu). Miód jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C.
Okres jesienno-zimowy kojarzy się z pachnącymi owocami cytrusowymi (nic dziwnego, bo wtedy trwa na nie sezon). Pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, cytryny uwidaczniają się na straganach. Są znakomitym źródłem witaminy C, wzmacniają odporność i mogą być składnikiem wielu ciekawych potraw.
Żywe kultury bakterii w naturalnych jogurtach, kefirach i maślankach wykazują korzystny wpływ na układ odpornościowy. Obok produktów mlecznych, wspaniałymi produktami wzmacniającymi organizm są kiszonki, które dostarczają dodatkowo witaminy C (np. kapusta kiszona i ogórki kiszone).
Jest znakomitym źródłem witaminy C, a nawet ma jej więcej niż cytrusy. Spożycie połowy średniej wielkości papryki (ok. 70-80g) gwarantuje nam pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Ponadto, papryka jest źródłem beta-karotenu, który wykazuje działanie przeciwzapalne.
Mała garść (30g) migdałów spożywana regularnie każdego dnia, jest w stanie podnieść naszą odporność i pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz potasu.
Gdy robi się chłodniej organizm szuka naturalnych podgrzewaczy, dzięki zawartości kapsaicyny w papryczce chili możemy rozgrzać się dość szybko. Podobne związki zwane kapsaicynoidami znajdziemy w przyprawach takich jak: pieprz czarny, ostra papryka, kurkumina. Kapsyicyna rozgrzewa, stymuluje organizm do produkcji przeciwciał, a także wzmacnia odporność.
Skarbnica witamin i składników mineralnych, które skutecznie wzmacniają organizm i podnoszą odporność. Tajemniczym, a zarazem prozdrowotnym składnikiem brokułów jest sulforafan, który chroni organizm przed stanem zapalnym, wykazując tym samym właściwości antyoksydacyjne. Zawartość witamin A, C i E skutecznie pomoże w walce z przeziębieniem. Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, należy gotować brokuły bardzo krótko, blanszować 3 minuty, aby były al dente.
Prozdrowotny napój, który zawiera polifenole i flawonoidy. Przeciwutleniacze, które skutecznie neutralizują w Naszym organizmie wolne rodniki. Picie zielonej herbaty skutecznie podnosi odporność organizmu. Oprócz tego wykazuje działanie antynowotworowe, antymiażdzycowe, spowalnia procesy starzenia, a także zapobiega nadwadze. Najlepsza wersja zielonej herbaty to ta w liściach, nie dajmy się oszukać saszetkowanej herbacie.
➡️ Na samym szczycie tej listy królują cebula i czosnek, które od dawna uznawane są za silne, naturalne antybiotyki! Nie są to może ulubione potrawy dzieci, ale warto spróbować przemycania ich np. w sosach pomidorowych czy zupach krem ;)
➡️ Imbir ma działanie rozgrzewające, działa też przeciwzapalnie i antybakteryjnie. To świetny dodatek do zup, herbaty czy rozgrzewających i aromatycznych obiadów.
➡️ Naturalne probiotyki, obecne w jogurtach probiotycznych i kiszonkach, zadbają o mikroflorę jelitową. A zdrowe jelita to lepsza odporność!
➡️ Nie zapominaj o produktach bogatych w witaminę C - wśród nich są papryka, sok z aronii, dzika róża. No i oczywiście zimowe kilogramy mandarynek też się liczą!
➡️ Popijaj sobie też zieloną herbatę, bo to prozdrowotny napój, który zawiera polifenole i flawonoidy. Śmiało możesz pakować ją również do szkoły i pracy. A jeśli nie herbata, to sprawdź jeszcze więcej pomysłów na jesienno-zimowe napoje na odporność - Co pić na odporność? (klik)
A jakie są Twoje domowe sposoby na odporność? :)
Rokitnik i moringa – czyli superfoods idealne na jesień - Czytamy Etykiety - Analiza etykiet produktów spożywczych
[…] Chcesz poznać jeszcze więcej jesiennych superfoods? Koniecznie sprawdź wpis "Dieta na odporność" (klik). […]
Jak rozpoznać prawdziwy miód? - Czytamy Etykiety - Analiza etykiet produktów spożywczych
[…] składników! Pewnie kojarzycie, że miód jest produktem polecanym na poprawę odporności. W tym wpisie (klik) możecie sprawdzić, dlaczego tak jest i przy okazji poznać jeszcze więcej produktów na […]
Dodaj komentarz