Dania, które pomogą wzmocnić odporność jesienią

Zdrowie, Przepisy 04-09-2022
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:
Jesień trwa w najlepsze, a wraz z nią nadszedł sezon na przeziębienia, katar, bóle gardła. Warto pomyśleć o odporności organizmu zanim infekcja nas dopadnie. Nie potrzeba wielkich zmian - już kilka codziennych nawyków pozwoli naszemu organizmowi się wzmocnić i skuteczniej walczyć z chorobami.

 

  • Ruch na świeżym powietrzu

Codzienne przebywanie na świeżym powietrzu dotlenia i hartuje organizm. Idealnie byłoby wygospodarować chwilę na spacer w ciągu dnia. Światło słoneczne wyraźnie poprawia nam nastrój i samopoczucie. Regularne spacery lub lekki bieg przy jesiennych pogodach przygotują organizm na nadejście mrozów.

  • Relaks

Długotrwały stres znacząco obniża odporność organizmu. W dzisiejszych czasach ciągle gdzieś się spieszymy, stawiamy na rozwój i po pracy pędzimy na dodatkowe kursy swoich lub dzieci, często zapominając o odpoczynku. Warto poświęcić chwilę każdego dnia, aby zadbać o siebie i naprawdę się odprężyć. To może być chwila z książką, przyjemna kąpiel, ale najlepiej działa medytacja. Już kilka minut dziennie powoduje, że organizm się uspokaja i obniża się poziom hormonów stresu. Wypoczęty, zrelaksowany organizm jest mniej podatny na choroby.

  • Sen

Nasz organizm regeneruje się głównie podczas snu. Warto zadbać o jego odpowiednią ilość -  najlepiej min. 7 godzin na dobę. Będą ciągle niedospanym i ratując się kawą, doprowadzamy się na skraj wyczerpania. To prowadzi do choroby, bo organizm nie ma już siły walczyć z wirusami i bakteriami.

  • Zróżnicowana dieta

Ogromny wpływ na naszą odporność ma to co jemy. Każdego dnia powinniśmy pamiętać o co najmniej 5 porcjach warzyw i owoców, a w sezonie jesienno-zimowym jeść zdecydowanie więcej pokarmów gotowanych, aby utrzymać ciepłotę ciała. Świetnie sprawdzają się tu ciepłe śniadania i zupy. Zupy warzywne z dodatkiem roślin strączkowych i kasz są niskokaloryczne, a przy tym dają uczucie sytości i przyjemnie rozgrzewają.

Jesienna zupa z kaszy gryczanej i soczewicy

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 20 g suszonych grzybów
  • 3-4 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka płatków drożdżowych, 3 ziela angielskie, 2 kulki pieprzu, 4 liście laurowe
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie:

  1. Grzyby pokrusz i zalej na noc zimną wodą.
  2. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub zmiksuj w pojemniku blendera, zalej 2 litrami wody. Dodaj grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły), kaszę, soczewicę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, łyżeczkę soli i gotuj przez 30 minut.
  3. W oddzielnym garnku ugotuj ziemniaki.

Ugotowane ziemniaki dodaj do zupy, wraz z przyprawami. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

 

Pumpkin and carrot soup with cream and parsley on a white plate. Top view. Vegetarian healthy food concept.
Zupa z żółtej soczewicy

Składniki:

  • 1,5 szklanki żółtej soczewicy
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki przypraw indyjskich (kumin, kozieradka, gorczyca, koper włoski, czarnuszka)
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Cebulę posiekaj i rozgotuj w garnku w małej ilości wody. Zalej 1 litrem wody.
  2. Marchewkę i pietruszkę starte na tarce, lub rozdrobnione w pojemniku blendera, dodaj do cebuli i gotuj przez 10-15 minut.
  3. Soczewicę przepłucz na sitku i dodaj do zupy wraz z przyprawami (sól, liście laurowe i ziela angielskie). Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno pokrojonego, suszonego pomidora, łyżkę oliwy, pozostałe przyprawy (kurkumę i przyprawy indyjskie) oraz pieprz. Gotuj przez 15 minut (do czasu aż ziemniaki będą miękkie).
red lentils soup
Curry z dynią

Składniki:

  • 2-3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 3 duże liście jarmużu
  • 1 puszka mleka kokosowego 400ml
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry (ja mam z Biedronki)
  • szczypka kminu rzymskiego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (nie są konieczne ale zdecydowanie polecam)

Wykonanie:

  1. Cebulę podsmaż w dużym garnku, dodaj 2 łyżeczki pasty curry, wymieszaj.
  2. Dodaj 1/4 mleka kokosowego z puszki i gotuj przez kilka minut.
  3. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę (dynię i paprykę). Zalej wodą do 3/4 wysokości warzyw.
  4. Po około 10-15 minutach (gdy dynia zacznie mięknąć) dodaj pokrojone w kostkę tofu, orzechy i liście jarmużu pokrojone w paski.
  5. Gdy dynia będzie miękka dodaj resztę mleka kokosowego, szczyptę kminu rzymskiego i łyżeczkę cukru. Nie gotuj za długo bo cała dynia się rozpadnie. Podawaj z brązowym ryżem.


Smacznego!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz