Jesień trwa w najlepsze, a wraz z nią nadszedł sezon na przeziębienia, katar, bóle gardła. Warto pomyśleć o odporności organizmu zanim infekcja nas dopadnie. Nie potrzeba wielkich zmian - już kilka codziennych nawyków pozwoli naszemu organizmowi się wzmocnić i skuteczniej walczyć z chorobami.
Ruch na świeżym powietrzu
Codzienne przebywanie na świeżym powietrzu dotlenia i hartuje organizm. Idealnie byłoby wygospodarować chwilę na spacer w ciągu dnia. Światło słoneczne wyraźnie poprawia nam nastrój i samopoczucie. Regularne spacery lub lekki bieg przy jesiennych pogodach przygotują organizm na nadejście mrozów.
Relaks
Długotrwały stres znacząco obniża odporność organizmu. W dzisiejszych czasach ciągle gdzieś się spieszymy, stawiamy na rozwój i po pracy pędzimy na dodatkowe kursy swoich lub dzieci, często zapominając o odpoczynku. Warto poświęcić chwilę każdego dnia, aby zadbać o siebie i naprawdę się odprężyć. To może być chwila z książką, przyjemna kąpiel, ale najlepiej działa medytacja. Już kilka minut dziennie powoduje, że organizm się uspokaja i obniża się poziom hormonów stresu. Wypoczęty, zrelaksowany organizm jest mniej podatny na choroby.
Sen
Nasz organizm regeneruje się głównie podczas snu. Warto zadbać o jego odpowiednią ilość - najlepiej min. 7 godzin na dobę. Będą ciągle niedospanym i ratując się kawą, doprowadzamy się na skraj wyczerpania. To prowadzi do choroby, bo organizm nie ma już siły walczyć z wirusami i bakteriami.
Zróżnicowana dieta
Ogromny wpływ na naszą odporność ma to co jemy. Każdego dnia powinniśmy pamiętać o co najmniej 5 porcjach warzyw i owoców, a w sezonie jesienno-zimowym jeść zdecydowanie więcej pokarmów gotowanych, aby utrzymać ciepłotę ciała. Świetnie sprawdzają się tu ciepłe śniadania i zupy. Zupy warzywne z dodatkiem roślin strączkowych i kasz są niskokaloryczne, a przy tym dają uczucie sytości i przyjemnie rozgrzewają.
Jesienna zupa z kaszy gryczanej i soczewicy
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
1 szklanka kaszy gryczanej
1 szklanka zielonej soczewicy
20 g suszonych grzybów
3-4 ziemniaki
sól, pieprz
przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka płatków drożdżowych, 3 ziela angielskie, 2 kulki pieprzu, 4 liście laurowe
natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Grzyby pokrusz i zalej na noc zimną wodą.
Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub zmiksuj w pojemniku blendera, zalej 2 litrami wody. Dodaj grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły), kaszę, soczewicę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, łyżeczkę soli i gotuj przez 30 minut.
W oddzielnym garnku ugotuj ziemniaki.
Ugotowane ziemniaki dodaj do zupy, wraz z przyprawami. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Cebulę posiekaj i rozgotuj w garnku w małej ilości wody. Zalej 1 litrem wody.
Marchewkę i pietruszkę starte na tarce, lub rozdrobnione w pojemniku blendera, dodaj do cebuli i gotuj przez 10-15 minut.
Soczewicę przepłucz na sitku i dodaj do zupy wraz z przyprawami (sól, liście laurowe i ziela angielskie). Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno pokrojonego, suszonego pomidora, łyżkę oliwy, pozostałe przyprawy (kurkumę i przyprawy indyjskie) oraz pieprz. Gotuj przez 15 minut (do czasu aż ziemniaki będą miękkie).
Curry z dynią
Składniki:
2-3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
1 mała czerwona papryka
1 kostka tofu naturalnego
3 duże liście jarmużu
1 puszka mleka kokosowego 400ml
2 cebule
2 łyżeczki zielonej pasty curry (ja mam z Biedronki)
szczypka kminu rzymskiego
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1/3- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (nie są konieczne ale zdecydowanie polecam)
Wykonanie:
Cebulę podsmaż w dużym garnku, dodaj 2 łyżeczki pasty curry, wymieszaj.
Dodaj 1/4 mleka kokosowego z puszki i gotuj przez kilka minut.
Dodaj warzywa pokrojone w kostkę (dynię i paprykę). Zalej wodą do 3/4 wysokości warzyw.
Po około 10-15 minutach (gdy dynia zacznie mięknąć) dodaj pokrojone w kostkę tofu, orzechy i liście jarmużu pokrojone w paski.
Gdy dynia będzie miękka dodaj resztę mleka kokosowego, szczyptę kminu rzymskiego i łyżeczkę cukru. Nie gotuj za długo bo cała dynia się rozpadnie. Podawaj z brązowym ryżem.
Napary i herbatki mogą działać zbawiennie na gorsze samopoczucie. Męczą cię mdłości, niestrawność, bezsenność? Z pomocą przychodzą znane od lat napary. Przed Wami mała ściąga –
Jakie chrupki ketchupowe wybrać? Postanowiłam przygotować zestawienie chrupków o smaku ketchupu. Na naszym blogu jest chyba więcej porównań chipsów – stąd decydzja o chrupkach 🙂 znal
Dostałyśmy prośbę o przygotowanie zestawienia chrupek kukurydzianych. Dlatego przejrzałam składy chrupek. Wiadomo, najlepiej jeśli podajemy dzieciom jak najmniej „zapychaczy” takich
Mleko, orzechy ma, Nutella! Energia na cały poranek! Na dzień dobry! Każdy słyszał te slogany w reklamach telewizyjnych. Wmawiają nam, że czekoladowy krem jest idealnym początkiem dnia. Jednak
Pleśń w żywności – temat rzeka… Skąd ona się w ogóle bierze? Rozwojowi pleśni towarzyszą wysoka temperatura i wilgotne podłoże oraz powietrze. Jej pojawienie się zwykle ma związek
Ocet jabłkowy jest od wieków używany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też w kosmetycznym. Znany jest również ze swojego leczniczego działania (działa m.in. antybakteryjnie i przeciwaler
Dżemy. Uwielbiamy je w wersji na kanapkach, gofrach, naleśnikach, omletach czy nawet w deserach lodowych. Nic dziwnego, bo słodkie przetwory owocowe są po prostu smaczne i chętnie urozmaicamy nim
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.