Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Jeśli mielibyśmy polecić must-have, który oprócz witaminy D w okresie jesienno-zimowym uzupełni dietę i będzie wspierał organizm w zapobieganiu infekcjom, to byłby nim właśnie tran! Dzięki regularnemu spożywaniu możesz zapomnieć o przeziębieniu, a zdrowe kwasy tłuszczowe, których dostarcza, będą wspierać organizm jeszcze w wielu innych obszarach.
Tran to olej z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych. Najlepiej wybierać ten, który pochodzi z ryb ze zrównoważonych połowów, ponieważ wtedy mamy pewność, że połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość społecznościom rybackim i ludziom z branży rybackiej.
Dobrze, by tran miał przyznany certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), tak jak w przypadku tranu od Olini. Certyfikat ten potwierdza, że ryby zostały złowione zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa, a rybacy każdego roku są poddawani audytowi swoich działań i stale muszą je usprawniać.
Tran to bogactwo prozdrowotnych składników! Oprócz witamin A oraz D jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które działają przeciwzapalnie, wspierają układ nerwowy oraz są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ważne jest jednak to, aby tran, który wybierzesz, miał w normie wskaźnik Totox. Wtedy będziesz mieć gwarancję tego, że wykorzystasz prozdrowotne związki jak najlepiej oraz unikniesz dostarczania do organizmu szkodliwych substancji.
Prozdrowotne kwasy tłuszczowe EPA oraz DHA mogą się niestety utleniać, a w skutek utleniania będą powstawały szkodliwe związki. Wskaźnik Totox to liczba określająca całkowity stopień utlenienia oleju. Ta liczba powinna być niższa niż 25, a im jest niższa, tym lepiej. Wskaźnik Totox tranu od Olini wynosi 13, więc sporo poniżej zalecanej ilości. Dzięki temu możemy mieć pewność, że to produkt wysokiej jakości bez negatywnego wpływu na zdrowie.
Witaminy A i D oraz zdrowe kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w tranie przede wszystkim świetnie wspierają odporność organizmu, dzięki czemu możemy potwierdzić - tak, tran jest zdrowy! Regularne spożywanie tranu to:
Tran powinien być również obecny w diecie dzieci, ponieważ wspiera ich prawidłowy rozwój. Chociaż wiemy, że nie zawsze przekonanie dziecka do takiego produktu jest proste… Dlatego warto wybrać tran przeznaczony dla dzieci.
Ma on delikatny smak i zapach, przez co przekonanie do niego dziecka może być prostsze. Jednak pamiętaj, że jeśli Twoje dziecko nie lubi spożywać tranu solo, to możesz go również dodawać do napojów lub potraw (dobrze, by nie były gorące, aby nie zmniejszać ilości prozdrowotnych związków dostarczanych z tranem).
Skoro tran pochodzi z wątroby ryb, to oczywiście nie będzie on odpowiednim produktem dla wegan oraz wegetarian. Jednak osoby będące na tych dietach mogą wspierać organizm kwasami tłuszczowymi omega-3 pochodzącymi z… alg morskich! Taka opcja również jest w ofercie Olini.
Ta wegańska alternatywa tranu ma niski wskaźnik Totox (też 13). Oprócz tego ma w składzie również inne dobrocie, np. magnez i potas. Duży plus przyznajemy za to, że nie zawiera oleju palmowego.
Jeśli nie masz jeszcze świątecznych prezentów dla swoich bliskich, to możesz im podarować któryś z zestawów świątecznych od Olini. Zestawy możesz komponować samodzielnie wybierając produkty, które najbardziej trafiają w gust osoby obdarowanej, dlatego możesz do nich dorzucić również tran lub jego zamiennik z alg.
Taki prezent to nie tylko miły gest i pamięć, ale również realne wsparcie organizmu i zdrowia najbliższych!
Wpis powstał we współpracy z marką OLINI.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz