Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Olej palmowy to tłuszcz roślinny pozyskiwany z miąższu owoców palmy oleistej. Jest bardzo wydajny – z jednej palmy można uzyskać nawet 10 razy więcej oleju niż z rzepaku czy słonecznika! Dzięki temu jest tani, a przez to tak chętnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Producenci uwielbiają go, ponieważ:
To ten, który najczęściej spotykamy w przetworzonych produktach. Proces rafinacji pozbawia go wartości odżywczych, a podczas utwardzania mogą powstawać szkodliwe tłuszcze trans. Tego typu olej może przyczyniać się do:
Jest znacznie mniej popularny, ale zdrowszy. Zachowuje witaminy A i E, które mają właściwości antyoksydacyjne. Spożywany w umiarkowanych ilościach nie powinien szkodzić zdrowiu.
Największym problemem związanym z olejem palmowym jest jego produkcja. Aby uzyskać miejsce pod plantacje palm oleistych, masowo wycina się lasy tropikalne, co prowadzi do:
Jednak certyfikowany olej palmowy (RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil) pochodzi z bardziej zrównoważonych upraw, co minimalizuje wpływ na środowisko.
Olej palmowy nie zawsze jest jasno oznaczony w składzie. Producenci mogą używać różnych określeń, takich jak:
Zwracaj uwagę na produkty, które w składzie mają wymienione tłuszcze roślinne bez wskazania źródła – często jest to właśnie olej palmowy.
FAKT: Olej palmowy ma negatywny wpływ na środowisko
Duża część światowej produkcji oleju palmowego odbywa się w Malezji oraz Indonezji, gdzie pod nowe uprawy wycina się lasy deszczowe i osusza torfowiska. Wpływa to m.in. na zmniejszanie populacji gatunków występujących na tych terenach.
MIT: Olej palmowy zawiera tylko niezdrowe tłuszcze
Olej ten w swoim składzie ma prawie taką samą ilość nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie jednonienasyconych). Sam w sobie nie zawiera praktycznie tłuszczów trans, których należy unikać w codziennej diecie.
MIT: Olej palmowy nie zawiera żadnych prozdrowotnych składników
Surowy olej palmowy zawiera spore ilości witamin, karotenoidów i antyoksydantów. Szkodliwy robi się wtedy, gdy występuje w postaci częściowo utwardzonej - dopiero w tej formie zawiera izomery trans, które zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
FAKT: Tłuszcz z palmy olejowej stanowi prawie 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego
Olej palmowy jest liderem na rynku tłuszczów jadalnych, ponieważ koszty jego produkcji są niskie. Ocenia się, że nawet ok. 50% produktów obecnych na rynku może zawierać tłuszcz palmowy.
FAKT: Olej palmowy może posiadać certyfikat
Chodzi o certyfikat RSPO, który powinien być nadawany olejom pochodzących ze zrównoważonych upraw. Jednak w publikacjach z 2019 roku wykazano, że niestety na tych plantacjach też dochodzi do wielu nadużyć (m.in. do pracy dzieci).
Nie zawsze trzeba całkowicie rezygnować z oleju palmowego, ale warto wybierać produkty:
Na rynku znajdziemy wiele produktów, które mają świetne składy i są wolne od oleju palmowego!
Olej palmowy nie zawsze jest szkodliwy, ale jego masowa produkcja i niska jakość w przetworzonych produktach sprawiają, że warto ograniczyć jego spożycie. Wybierając produkty, kieruj się świadomymi wyborami – wspieraj marki, które dbają o skład i środowisko.
Czy uważasz, że warto całkowicie zrezygnować z oleju palmowego, czy raczej stawiać na zrównoważone alternatywy? Daj znać w komentarzach lub na naszych mediach społecznościowych!
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz