Czy nowalijki są szkodliwe?

Porady zakupowe 09-04-2024
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Pewnie spotkaliście się kiedyś ze stwierdzeniem, że nowalijek lepiej nie jeść, bo to sama chemia… Czy tak rzeczywiście jest? Przeczytajcie artykuł do końca i sprawdźcie, kiedy warto je kupować oraz jak przechowywać i myć nowalijki.


Warto wiedzieć o tym, że te pierwsze nowalijki są uprawiane szklarniowo. Przez to warzywa nie otrzymują światła słonecznego, które jest niezbędne do ich wzrostu. Aby rosły prawidłowo, producenci muszą stosować nawozy na bazie azotu. Nowalijki pobierają go niestety bardzo dużo, dlatego ważne jest, aby dozować je z rozsądkiem.

Czy nowalijki są zdrowe?

Nowalijki mimo wszystko dostarczają witamin i minerałów, dlatego zamiast całkowicie z nich rezygnować, należy umiejętnie je wybierać oraz czyścić. Dobrze będzie również wybierać je jako dodatek do potraw, a nie robić z nich podstawę swojej diety (aby unikać teraz jedzenia naprawdę sporych ilości).

Bezpieczniejsze będą w połowie maja, gdy warzywa uprawiane gruntowo zamienią te szklarniowe. One będą miały okazję dojrzewać w słońcu i bez takich ilości nawozów.

Jakie nowalijki wybierać?

  • Postaw na te od sprawdzonych producentów
  • Wybieraj warzywa twarde, bez przebarwień, nalotów i śladów pleśni
  • Wybieraj mniejsze sztuki, bo te większe zazwyczaj mają w sobie więcej azotanów
  • Nie kupuj zwiędniętych i pomarszczonych warzyw (te zawierające wysokie ilości azotanów szybciej więdną)

Jak myć i przechowywać nowalijki?

Przede wszystkim nie przechowuj warzyw w foliowych torebkach – brak dostępu świeżego powietrza przyspiesza zamianę azotanów w szkodliwe azotyny. Pamiętaj też o tym, by bardzo dokładnie myć te warzywa (azotany rozpuszczają się w wodzie, więc moczenie sprzyja ich wypłukiwaniu).

Zielone warzywa liściaste warto dodatkowo moczyć (sałaty podzielić najpierw na liście), aby każdy listek był dokładnie umyty. Następnie można je przechowywać w pojemniku wyścielonym ręcznikiem papierowym i przykryć również ręcznikiem, tylko lekko zwilżonym. Tak przygotowaną sałatę przechowuj w lodówce.

Więcej o przechowywaniu warzyw i owoców przeczytasz w tym wpisie (klik).

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz