Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Dynia jest bogata w witaminy, minerały (w tym cynk) oraz karoteny (w tym prowitaminę A). Do tego jest lekkostrawna i ma niewiele kilokalorii, więc zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Poniżej przedstawię Wam powody, dla których warto jeść dynię - a jest ich trochę!
Jak już wcześniej wspomniałam - dynia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Po pierwsze - zawiera pierwiastki takie, jak potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez. Oprócz tego ma w sobie pewne ilości selenu, miedzi, manganu oraz cynku.
Jest to jedno z najbardziej bogatych w karoteny produktów (zwłaszcza karoten α i β). Oczywiście, im bardziej pomarańczowy kolor, tym jest więcej tych barwników. Karotenoidy są przeciwutleniaczami - neutralizują wolne rodniki, wykazując tym samym pewne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. β-karoten pozwala łagodzić objawy grypy i przeziębienia.
Istotna jest również zawartość substancji balastowych - głównie błonnika, który m.in. wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na gospodarkę cholesterolem.
Miąższ dyni zawiera dużo witamin - zarówno rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E i K) i rozpuszczalnych w wodzie - tj. witamina C i witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). O roli tych składników chyba nie trzeba się rozpisywać :) Witamina A oddziałuje korzystnie na wzrok, a kwas askorbinowy (czyli witamina C), wraz z cynkiem i witaminą E między innymi układ odpornościowy. Jesienią? Idealnie!
To warzywo wykazuje działanie moczopędne. Sok z dyni jest stosowany w leczeniu schorzeń nerek, zaś duża ilość potasu pomaga w regulowaniu gospodarki wodnej organizmu.
Spożywanie dyni może obniżyć poziom glukozy we krwi, zatem może być traktowane jako jeden z elementów profilaktyki tej choroby. Badania wykazały, że ekstrakt z dyni może działać profilaktycznie u osób o zwiększonym ryzyku zachorowania na cukrzycę typu 2, ale też ograniczać w znacznym stopniu zapotrzebowanie na insulinę osób już chorych.
To naprawdę jeden z najlepszych pokarmów dla skóry. Witaminy A, E oraz C skutecznie walczą z objawami starzenia. Dynia jest bogata zwłaszcza w witaminę A (czyli beta-karoten) - jeden kubek gotowanej dyni pokrywa aż 245% zapotrzebowania na nią!
Zwalcza wirusy oraz pasożyty - posiada kukurbitacynę, która działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem są pestki dyni - najlepiej surowe, ponieważ prażone (chociaż pewnie smaczniejsze) podczas wysokotemperaturowej obróbki tracą swoje zdrowe właściwości. Jak już jesteśmy przy pestkach, są one także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów. Również warto je spożywać!
Bardzo rzadko wywołuje alergie pokarmowe - to duży plus, bo jest bezpieczna dla dzieci i można zacząć wprowadzać ją do ich diety w dość wczesnym wieku. Jak widzisz, dynia ma same plusy!
Dynia jest idealnym produktem w kuchni, bo nadaje się zarówno do posiłków na wytrawnie, jak i na słodko. Możesz z niej przygotować m.in.:
Szukasz dokładnych przepisów? Sprawdź 4 moje ulubione jesienne przepisy z dynią w roli głównej na naszym YouTube! Kliknij i poznaj przepis na ciasto z dyni (klik).
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz