Czekolady z truskawkami

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Czekolady nadziewane mają kiepski skład, dlatego dziś chciałam przedstawić Wam świetną alternatywę. Mam na myśli czekolady z owocami! 


Dlaczego bez emulgatorów?

Idealna czekolada nie powinna zawierać w ogóle emulgatorów. Najczęściej stosowanymi emulgatorami są lecytyny i polirycynooleinian poliglicerolu (E 476). Dlaczego producenci je stosują?  Masło kakaowe jest drogim surowcem, dlatego starają się produkować czekolady o niższej zawartości tłuszczu. Tylko jak uzyskać odpowiednią konsystencję stosując niższą ilość masła kakaowego? Odpowiedź jest prosta – wystarczy zastosować emulgator, a jeszcze lepiej dwa. Ponadto dzięki emulgatorom proces produkcji czekolady jest krótszy, ponieważ czekolada może być konszowana (mieszana) znacznie krócej. Czyli jak widzisz dzięki emulgatorom producenci sporo oszczędzają!

Zwróćcie uwagę również na wartość odżywczą czekolad. Czekolady gorzkie zawierają więcej tłuszczu i mniej cukru. Aby to zobrazować porównam trzy różne czekolady tego samego producenta:

31% kakao:

  • ilość tÅ‚uszczu w 100 g – 31 g
  • ilość cukrów w 100 g – 56 g

70% kakao:

  • ilość tÅ‚uszczu w 100 g – 41 g
  • ilość cukrów w 100 g – 29 g

90% kakao:

  • ilość tÅ‚uszczu w 100 g – 55 g
  • ilość cukrów w 100 g – 7 g

Jak widzisz różnice są spore. Im więcej masy kakaowej, tym mniejsza ilość cukrów i wyższa ilość tłuszczu. I przypominam, że naszym większym wrogiem jest cukier! Dlatego wybierajcie czekolady z wyższą zawartością masy kakaowej.

Kryteria oceny

  • pozytywna ocena dla czekolad ze skÅ‚adem idealnym. Można je kupić w sklepie internetowym.
  • neutralna dla czekolad z emulgatorem. Uważam, że te czekolady sÄ… również dobre i można je Å›miaÅ‚o kupować. W Polsce soja niekoniecznie jest modyfikowana, dlatego nie należy siÄ™ jej bać (nadmiernie).
  • negatywna dla czekolad z najgorszym skÅ‚adem.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz