Czekolady z orzechami – porównanie

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Czekolada... Kto jej nie lubi? Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że jest to bardzo kaloryczna przekąska i jeśli nawet bardzo ją uwielbiacie, lepiej spożywać ją od czasu do czasu - zwłaszcza, jeśli chodzi o czekolady mleczne, które pełne są cukru, a często także zbędnych dodatków. Jeśli chodzi o czekolady gorzkie, to jeśli mają dobry skład, są świetną przekąską - pod warunkiem, że głównym składnikiem będzie miazga kakaowa, a nie cukier. Kakao jest wspaniałym źródłem m.in. cynku i magnezu. 


Czekolady z orzechami - na co zwrócić uwagę?

W przypadku czekolad z orzechami powinno się zwracać uwagę na kilka istotnych rzeczy. Jedną z nich jest zawartość cukru - waha się ona od 40 do nawet 50 g w 100 g produktu. Im mniej cukru tym oczywiście lepiej, ponieważ cukier w nadmiarze przyczynia się do rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy i otyłości. Warto ograniczyć go w diecie.

Oczywiście warto też zwracać uwagę na inne aspekty, takie, jak zawartość orzechów. Wśród czekolad, które umieściliśmy w naszym porównaniu, pod tym względem najlepiej wypada Czekolada Tesco Finest, ale zawiera polirycynooleinian poliglicerolu (emulgator), który zdecydowanie obniża jakość produktu. Wśród pozytywnie ocenionych czekolad  (bez zbędnych dodatków) najwięcej orzechów zawiera czekolada Magnetic z Biedronki - 27g/100g produktu. Najwięcej orzechów mają oczywiście te czekolady, w których są całe orzechy - te, w których są bardziej rozdrobnione, zawartość ich wynosi zdecydowanie mniej.

czekolada2

Wspomniany polirycynooleinian poliglicerolu na liście składników jest sygnałem, że czekolada jest wyprodukowana - po prostu - jak najniższym kosztem. Dzięki użyciu emulgatorów producenci oszczędzają na kosztownym tłuszczu kakaowym. Często zastępują go także tłuszczem roślinnym innym, niż kakaowy (np. Shea czy palmowym). Aby kupić czekoladę wysokiej jakości, trzeba dokładnie czytać składy. Idealna czekolada będzie oczywiście odpowiednio droższa. U nas oceny pozytywne otrzymały czekolady, które nie mają żadnych dodatków.

W przypadku czekolad gorzkich oczywiście warto pamiętać, aby miały jak najmniej cukru. Gorzka czekolada gorzkiej czekoladzie nierówna - mimo słowa "gorzka" część i tak jest naładowana cukrem. W zestawieniu najlepiej wypada czekolada Torras, która słodzona jest erytrytolem i stewią i zawiera tylko 1 g cukru, a także ekologiczna czekolada Cocoa -  zawierająca niecałe 28 g cukru w 100 g. Nieco więcej cukru ma czekolada Ritter Sport (37 g) oraz Heidi (44 g), ale też nie mają zbędnych dodatków.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz