Czekolady mleczne

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

czekolady2 2

czekolady

Czekolada wysokiej jakości to według mnie taka, która w ogóle nie zawiera emulgatorów. I koniecznie z wysoką ilością masy kakaowej. Skład prawdziwej czekolady powinien przedstawiać się następująco: miazga kakaowa, masło kakaowe i cukier. Żadnych emulgatorów ani tłuszczów roślinnych innych niż kakaowy. Jednak skład czekolad mlecznych zaczyna się od cukru, dlatego nie służą one naszej sylwetce.


Skład idealny czekolady mlecznej

Lepiej unikać czekolad z dodatkiem tłuszczów roślinnych innych niż kakaowy. Producenci po prostu oszczędzają i zastępują drogi tłuszcz kakaowy innymi tłuszczami roślinnymi takimi jak shea czy palmowy. Idealna czekolada nie powinna zawierać w ogóle emulgatorów. Najczęściej stosowanymi emulgatorami są lecytyny i polirycynooleinian poliglicerolu (E 476). Dlaczego producenci je stosują?  Masło kakaowe jest drogim surowcem, dlatego starają się produkować czekolady o niższej zawartości tłuszczu. Tylko jak uzyskać odpowiednią konsystencję stosując niższą ilość masła kakaowego? Odpowiedź jest prosta – wystarczy zastosować emulgator, a jeszcze lepiej dwa. Ponadto dzięki emulgatorom proces produkcji czekolady jest krótszy, ponieważ czekolada może być konszowana (mieszana) znacznie krócej. Czyli jak widzisz dzięki emulgatorom producenci sporo oszczędzają!

Zwróćcie uwagę również na wartość odżywczą czekolad. Czekolady gorzkie zawierają więcej tłuszczu i mniej cukru. Aby to zobrazować porównam trzy różne czekolady tego samego producenta:

31% kakao:

  • ilość tÅ‚uszczu w 100 g – 31 g
  • ilość cukrów w 100 g – 56 g

70% kakao:

  • ilość tÅ‚uszczu w 100 g – 41 g
  • ilość cukrów w 100 g – 29 g

90% kakao:

  • ilość tÅ‚uszczu w 100 g – 55 g
  • ilość cukrów w 100 g – 7 g

Jak widzisz różnice są spore. Im więcej masy kakaowej, tym mniejsza ilość cukrów i wyższa ilość tłuszczu. I przypominam, że naszym większym wrogiem jest cukier! Dlatego spójrzcie na grafiki i wybierajcie czekolady z wyższą zawartością masy kakaowej.

Kryteria oceny

Nie jest łatwo ocenić czekolady mleczne. Oceny pozytywne powinny otrzymać tylko czekolady bez emulgatorów i tłuszczów roślinnych innych niż kakaowy. Jednak wiem, że w wielu sklepach nie kupi się takiej czekolady. Z tego względu postanowiłam zaakceptować jeszcze dodatek lecytyny, ale jeśli macie wybór to kupujcie prawdziwe czekolady! Ze względu na tak łagodny system oceniania jest sporo ocen pozytywnych. Ale uwaga! Nie brałam pod uwagę smaku - po prostu nie lubię czekolad mlecznych, więc nie sugerowałam się swoimi kubkami smakowymi :)

  • ocena pozytywna - otrzymaÅ‚y jÄ… czekolady bez dodatku E 476 i tÅ‚uszczów roÅ›linnych innych niż kakaowy. Poniżej wypiszÄ™, które czekolady zasÅ‚ugujÄ… na wyróżnienie.
  • ocena neutralna - otrzymaÅ‚y jÄ… czekolady zawierajÄ…ce albo E 476, albo tÅ‚uszcze roÅ›linne inne niż kakaowy. Czekolada Lindt również otrzymaÅ‚a neutralnÄ… (ale takÄ… z plusem), ponieważ zawiera laktozÄ™, ekstrakt sÅ‚odowy jÄ™czmienny i jeszcze aromat.
  • ocena negatywna - dla czekolad z naprawdÄ™ zÅ‚ym skÅ‚adem, czyli zawierajÄ…cych dwa emulgatory i tÅ‚uszcze roÅ›linne inne niż kakaowy.

Czekolady idealne

Czekolady mleczne z idealnym składem to:

  • czekolady z Manufaktury Czekolady
  • czekolady Tesco Finest
Na wyróżnienie zasługują również czekolady Cocoa - są rewelacyjne! W zestawieniu pojawiła się czekolada kokosowa, która nie jest czekoladą mleczną. Ale jest to świetna alternatywa, ponieważ zamiast mleka zawiera ona mleko kokosowe. Dlatego uznałam, że dodam tę czekoladę to zestawienia. Na uznanie zasługuje również czekolada Karl Fazer, ponieważ głównie składa się z mleka (nie w proszku!). To naprawdę miła odmiana :)

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz