Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Wiele osób uważa, że czekolada biała to nie czekolada. W takim razie zacznę od definicji. Białą czekoladę produkuje się bez dodatku miazgi kakaowej, za to z większym udziałem masła kakaowego. Zgodnie z obowiązującą definicją czekolada biała oznacza wyrób otrzymany z masła kakaowego, mleka lub wyrobów mlecznych i cukru zawierający nie mniej niż 20% masła kakaowego i nie mniej niż 14% suchej masy mlecznej, otrzymanej w drodze częściowego lub całkowitego odwodnienia mleka, śmietanki, masła lub tłuszczu mlecznego, w którym zawartość tłuszczu jest nie mniejsza niż 3,5%.
Oczywiście lepszym/zdrowszym wyborem są czekolady gorzkie - zawierają więcej antyoksydantów, magnezu, żelaza, manganu, cynku oraz miedzi w porównaniu do mlecznych i białych. Natomiast czekolady mleczne i białe zawierają więcej wapnia oraz CUKRU.
Uważam, że składy czekolad białych są do siebie bardzo podobne. I jest lepiej niż w przypadku czekolad mlecznych - rzadko, która zawiera tłuszcze roślinne inne niż kakaowy. I zazwyczaj zawierają tylko jeden emulgator.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz