Czekolady białe

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Czekolada biała - przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona... Pora sprawdzić, które ma dobry skład i jest godna polecenia!


Czekolada biała - czy to jeszcze czekolada?

Wiele osób uważa, że czekolada biała to nie czekolada. W takim razie zacznę od definicji. Białą czekoladę produkuje się bez dodatku miazgi kakaowej, za to z większym udziałem masła kakaowego. Zgodnie z obowiązującą definicją czekolada biała oznacza wyrób otrzymany z masła kakaowego, mleka lub wyrobów mlecznych i cukru zawierający nie mniej niż 20% masła kakaowego i nie mniej niż 14% suchej masy mlecznej, otrzymanej w drodze częściowego lub całkowitego odwodnienia mleka, śmietanki, masła lub tłuszczu mlecznego, w którym zawartość tłuszczu jest nie mniejsza niż 3,5%.

Oczywiście lepszym/zdrowszym wyborem są czekolady gorzkie - zawierają więcej antyoksydantów, magnezu, żelaza, manganu, cynku oraz miedzi w porównaniu do mlecznych i białych. Natomiast czekolady mleczne i białe zawierają więcej wapnia oraz CUKRU.

Kryteria oceny

Uważam, że składy czekolad białych są do siebie bardzo podobne. I jest lepiej niż w przypadku czekolad mlecznych - rzadko, która zawiera tłuszcze roślinne inne niż kakaowy. I zazwyczaj zawierają tylko jeden emulgator.

  • pozytywna - postanowiłam wyróżnić tylko najlepsze składy, czyli czekoladę Cocoai Xucker. Czekolady Cocoa są wegańskie i Biała cynamonowa nie zawiera emulgatora, co ją wyróżnia wśród innych. Plus również za ekologiczne pochodzenie składników. Czekoladę Cocoa Białą cynamonową można kupić np. w Tesco. Natomiast Cocoa One Bite jest dostępna w Rossmannie. Ciekawą propozycją jest czekolada Xucker, ponieważ zamiast cukru zawiera ksylitol. Myślę, że to dobra opcja dla każdego.
  • neutralna - dla większości analizowanych czekolad. Ich składy są poprawne. Na dodatkowy plus zasługuje czekolada z Lidla, Tesco Finest, Lindt.
  • negatywne - dla czekolad z kilkoma emulgatorami.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz