Cukiniowe ravioli

Przepisy 28-09-2017
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Ravioli to jedna z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych potraw kuchni włoskiej. Są to niewielkie pierożki, najczęściej nadziewane szpinakiem, serem, ale też mięsem i warzywami. Najczęściej - podobnie, jak nasze pierogi - robi się je z mąki z dodatkiem oleju roślinnego. A gdyby tak zrobić je w wersji nieco bardziej dietetycznej i zamiast z mącznego ciasta, zrobić je z... cukinii? 


Przedstawiamy naprawdę fajny przepis, który nie wymaga od Was zbyt dużo czasu, za to na pewno zadowoli niejedno wymagające podniebienie - przedstawiamy Wam cukiniowe ravioli! Przepis jest niezwykle łatwy w wykonaniu! Potrzebujemy zaledwie kilku składników:

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 4 szklanki szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ricotti
  • 2 sera mozzarella
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  1. Używając obieraczki do warzyw, potnij cukinię na cienkie plasterki
  2. Na patelni usmaż szpinak, a następnie dodajemy do niego czosnek i ricottę i dokładnie mieszamy
  3. Ułóż podwójne paski cukinii tak, żeby postał krzyżyk
  4. Wyłóż serowo-szpinakową masę na środek krzyżyka i zawiń
  5. Na wierzch połóż passatę pomidorową (my polecamy passatę
  6. Na wierzch połóż plaster sera mozzarelli
  7. Zapiecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut

    Smacznego! :)

    21931677_10214538150791270_557755137_o

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz