Cukier waniliowy czy wanilinowy?

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Potocznie wszyscy na cukier z dodatkiem aromatów mówią "cukier waniliowy", a tak naprawdę jest to "cukier wanilinowy". Jednak nie oznacza to, że nie ma w sprzedaży cukru waniliowego. Razem sprawdźmy ich składy.

Kryteria oceny

  • pozytywna dla cukrów z dodatkiem naturalnej wanilii.
  • neutralna dla cukrów z dodatkiem sztucznych aromatów.

Cukier WANILINOWY a WANILIOWY - jedna literka "N", a tyle zmienia. My polecamy cukier waniliowy - ten z naturalną wanilią. Uważnie czytajcie skład - a właściwie, w tym przypadku, nazwę produktu. Szkoda fundować sobie chemiczne aromaty - zwłaszcza, że ETYLOWANILINA to związek chemiczny silniejszy, niż wanilina stosowana w kosmetykach. Zresztą, smak prawdziwej wanilii będzie wyczuwalny całkiem inaczej :)

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz