Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Czy wiesz, że statystyczny Polak w ciągu kilku świąteczno-poświątecznych dni wyrzuca do śmieci jedzenie warte jakieś 300-350 zł? Nie róbmy tego! Tak naprawdę wcale nie trzeba wyrzucać poświątecznego jedzenia - za to można je "przerobić" i zjeść ze smakiem jako nową potrawę :)
O tym, aby nie kupować aż tyle jedzenia na Święta, pisać nie trzeba - po pierwsze, to oczywiste, a po drugie, i tak już w tym roku z tej rady nie skorzystasz. Warto zawsze zorientować się, co najbardziej lubią nasi goście czy domownicy - i właśnie na te potrawy położyć nacisk. To się zawsze sprawdza! A co zrobić, jeśli jest już "po fakcie" i jedzenie już tylko niepewnie czeka na to, jaki los im zgotujemy? Trafi do żołądka, do kosza, a może zostanie poddane... kuchennemu recyklingowi?
Z resztek pieczeni, kiełbasy, wędlin i warzyw możemy przygotować przeróżne sałatki. Pozostało Ci sporo pieczonych mięs, warzyw lub serów? Pokrój wszystko na mniejsze kawałki i połącz w sałatce. Dodaj rukolę, mix sałat albo szpinak, polej oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posyp orzechami lub pestkami. Taka sałatka będzie świetnym śniadaniem lub lekką kolacją. Kawałki mięsa, wędlin i warzyw na pewno sprawdzą się też jako dodatek do omletu czy niestandardowej jajecznicy.
Resztki pieczonych mięs, kiełbas czy warzyw świetnie sprawdzą się jako baza do leczo lub gulaszu. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj kawałki mięsa, pokrojone w kostkę warzywa (papryka, cukinia, ziemniaki) oraz passatę pomidorową. Dopraw ulubionymi ziołami, np. majerankiem czy tymiankiem, i gotuj na wolnym ogniu, aż smaki się połączą. Taki jednogarnkowy posiłek jest idealny na chłodne dni.
Masz resztki pieczonego kurczaka, indyka lub mięsa z gulaszu? Połącz je z ziemniakami w formie zapiekanki. Ułóż warstwy: pokrojone w plasterki ziemniaki lub ugotowany makaron, mięso, warzywa (np. marchewka, brokuły), a na wierzchu posyp wszystko serem. Zapiecz w piekarniku, a otrzymasz rozgrzewające danie na zimowy wieczór.
Jeśli zostało Ci dużo warzyw lub mięsa, możesz przygotować domowy pasztet. Połącz mięso i/lub posiekane warzywa, jajka, przyprawy i ewentualnie odrobinę bułki tartej. Piecz w keksówce przez około godzinę, a będziesz mieć idealny dodatek do pieczywa.
Świąteczny stół często obfituje w pieczone warzywa: marchewki, buraki, ziemniaki czy pietruszkę. Zamiast pozwalać, by leżały w lodówce, zblenduj je na gładki krem. Wystarczy podsmażyć cebulę i czosnek, dodać resztki warzyw, dolać bulion i chwilę gotować. Na koniec dopraw solą, pieprzem i odrobiną śmietany lub mleczka kokosowego. Gotowe!
Masz jeszcze jakieś wskazówki? Daj znać w komentarzu! ;)
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz