Święta to czas obfitych posiłków i pełnych stołów, ale często zostajemy z dużą ilością resztek. Zamiast wyrzucać jedzenie, warto podejść do niego kreatywnie i wykorzystać wszystko, co zostało. Sprawdź w tym artykule kilka inspiracji, które pomogą Ci zadbać o domowy budżet i ograniczyć marnowanie żywności!
Jak nie marnować jedzenia po Świętach?
Czy wiesz, że statystyczny Polak w ciągu kilku świąteczno-poświątecznych dni wyrzuca do śmieci jedzenie warte jakieś 300-350 zł? Nie róbmy tego! Tak naprawdę wcale nie trzeba wyrzucać poświątecznego jedzenia - za to można je "przerobić" i zjeść ze smakiem jako nową potrawę :)
O tym, aby nie kupować aż tyle jedzenia na ÅšwiÄ™ta, pisać nie trzeba - po pierwsze, to oczywiste, a po drugie, i tak już w tym roku z tej rady nie skorzystasz. Warto zawsze zorientować siÄ™, co najbardziej lubiÄ…Â nasi goÅ›cie czy domownicy - i wÅ‚aÅ›nie na te potrawy poÅ‚ożyć nacisk. To siÄ™ zawsze sprawdza! A co zrobić, jeÅ›li jest już "po fakcie" i jedzenie już tylko niepewnie czeka na to, jaki los im zgotujemy? Trafi do żołądka, do kosza, a może zostanie poddane... kuchennemu recyklingowi?Â
Pomysły na posiłki ze świątecznych resztek
Sałatki i omlety
Z resztek pieczeni, kiełbasy, wędlin i warzyw możemy przygotować przeróżne sałatki. Pozostało Ci sporo pieczonych mięs, warzyw lub serów? Pokrój wszystko na mniejsze kawałki i połącz w sałatce. Dodaj rukolę, mix sałat albo szpinak, polej oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posyp orzechami lub pestkami. Taka sałatka będzie świetnym śniadaniem lub lekką kolacją. Kawałki mięsa, wędlin i warzyw na pewno sprawdzą się też jako dodatek do omletu czy niestandardowej jajecznicy.
Leczo lub gulasz
Resztki pieczonych mięs, kiełbas czy warzyw świetnie sprawdzą się jako baza do leczo lub gulaszu. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj kawałki mięsa, pokrojone w kostkę warzywa (papryka, cukinia, ziemniaki) oraz passatę pomidorową. Dopraw ulubionymi ziołami, np. majerankiem czy tymiankiem, i gotuj na wolnym ogniu, aż smaki się połączą. Taki jednogarnkowy posiłek jest idealny na chłodne dni.
Zapiekanka z mięsem i ziemniakami / makaronem
Masz resztki pieczonego kurczaka, indyka lub mięsa z gulaszu? Połącz je z ziemniakami w formie zapiekanki. Ułóż warstwy: pokrojone w plasterki ziemniaki lub ugotowany makaron, mięso, warzywa (np. marchewka, brokuły), a na wierzchu posyp wszystko serem. Zapiecz w piekarniku, a otrzymasz rozgrzewające danie na zimowy wieczór.
Pasztet warzywny lub mięsny
Jeśli zostało Ci dużo warzyw lub mięsa, możesz przygotować domowy pasztet. Połącz mięso i/lub posiekane warzywa, jajka, przyprawy i ewentualnie odrobinę bułki tartej. Piecz w keksówce przez około godzinę, a będziesz mieć idealny dodatek do pieczywa.
Zupa krem z pieczonych warzyw
Świąteczny stół często obfituje w pieczone warzywa: marchewki, buraki, ziemniaki czy pietruszkę. Zamiast pozwalać, by leżały w lodówce, zblenduj je na gładki krem. Wystarczy podsmażyć cebulę i czosnek, dodać resztki warzyw, dolać bulion i chwilę gotować. Na koniec dopraw solą, pieprzem i odrobiną śmietany lub mleczka kokosowego. Gotowe!
Co jeszcze można zrobić z resztkami po Świętach?
Skorzystaj z zamrażalnika i zamroź co nieco. Nie dotyczy to oczywiście przyrządzonej ryby, bo będzie po rozmrożeniu nie do zjedzenia - ale np. pierogi, kluski, uszka możemy z zamrozić. Podobnie gotowane warzywa, zupy, pieczywo i większość ciast (za wyjątkiem ciast z galaretką czy z masą z kaszy mannej). Jeśli już na etapie przygotowywania zdasz sobie sprawę, że narobiłeś za dużo klusek, uszek czy pierogów, ale nie ugotowałeś ich jeszcze, możesz wrzucić je do zamrażarki i zostawić na "gorsze czasy" :) Sprawdź, jak mrozić żywność (klik).
Owoce wysusz. To bardzo proste, a suszone owoce często przydają się do deserów czy nawet na kompot. Można to zrobić w piekarniku, suszarce lub - tak, jak to czasami robi się z grzybami - na kaloryferze. Jak to zrobić? Pokrój owoce na cienkie plasterki, ułóż na styropianowych lub papierowych tackach i co jakiś czas odwracaj na "drugi bok". Do tego w domu unosi się piękny aromat! Z owoców możesz zrobić również sałatkę. Generalnie sałatki, jak pisałam wcześniej, można zrobić ze wszystkiego - z ryb, ziemniaków, kaszy czy makaronu. Z owoców możesz zrobić także koktajle czy musy owocowe.
Pieczywo i ciastka wysusz lub zmiel. Z chleba, który jest już nieco czerstwy, można też zrobić zapiekanki, tosty bÄ…dź usmażyć kromki na patelni np. w jajku. JeÅ›li chodzi o mielenie, można wykorzystać do tego blender albo maszynkÄ™ do mielenia miÄ™sa. Zmielone pieczywo zastÄ…pi buÅ‚kÄ™ tartÄ…, a ciastka posÅ‚użą jako spody do ciast. Okruchy siÄ™ nie zepsujÄ… - można je przechowywać w szczelnych puszkach lub sÅ‚oiku. Do wysuszenia i zmielenia nadajÄ… siÄ™ kruche ciasta i ciastka, natomiast zÅ‚ym pomysÅ‚em bÄ™dzie zmielenie ciast nasÄ…czonych alkoholem, fragmentów ciasta z galaretkami, lukrem, posypkami, mas kremowych, serników, ciast z dużą iloÅ›ciÄ… suszonych owoców i ciast mokrych.Â
Pierniki schowaj do puszki - spokojnie możesz je zjeść jako deser do kawy, gdy najdzie ciÄ™ ochota na coÅ› sÅ‚odkiego. Nie zepsujÄ… siÄ™, pod warunkiem że schowa siÄ™ je do szczelnie zamkniÄ™tej puszki albo sÅ‚oika z przykrywkÄ…. JeÅ›li nawet ich nie zjesz, możesz za rok powiesić je na choinkÄ™.Â
PamiÄ™taj o tym, że aby przedÅ‚użyć trwaÅ‚ość produktów w lodówce (np. ryby, których akurat zamrozić siÄ™ nie da), należy szczelnie je zamknąć lub przykryć. NajdÅ‚użej - nawet do 6 dni - "poleży" ryba w galarecie. Te produkty, które szybciej siÄ™ psujÄ…, warto dać z przodu lodówki - żeby o nich pamiÄ™tać i móc zjeść je szybciej.Â
Masz jeszcze jakieś wskazówki? Daj znać w komentarzu! ;)
Sos tatarski to klasyk wśród dodatków – świetnie pasuje do jajek, mięs, kanapek czy pieczonych warzyw. Ale choć pozornie prosty, jego skład potrafi zaskoczyć… nie zawsze pozytywnie. Nieste
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a Ty zamiast cieszyć się atmosferą świąt… krążysz po sklepie bez ładu i składu? Spokojnie! Przygotowaliśmy dla Ciebie praktyczną listę zakupów,
Jedni nie wyobrażajÄ… sobie poranka bez aromatycznej kawy, a inni stawiajÄ… na matchÄ™, która pobudza organizm w bardziej zrównoważony sposób. Oba napoje majÄ… swoje plusy i minusy – kawa dziaÅ
PÅ‚atki kukurydziane to jeden z najpopularniejszych produktów Å›niadaniowych – chrupiÄ…ce, szybkie w przygotowaniu i lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosÅ‚ych. Jednak nie wszystkie pÅ‚atki sÄ
Jeśli poranna kawa jest Twoim codziennym rytuałem, możesz poczuć to w portfelu – ceny kawy ponownie idą w górę. W ostatnich miesiącach miłośnicy kofeinowego napoju muszą liczyć się z wi
Pieczarki to bardzo popularny dodatek w kuchni, ale czy wiesz, czym różnią się białe od brązowych? Przeczytaj wpis i sprawdź różnice między tymi pieczarkami oraz wskazówki dotyczące przech
Aloes kojarzy nam siÄ™ raczej pozytywnie – i sÅ‚usznie, ponieważ roÅ›lina ta zawiera ponad 200 skÅ‚adników aktywnych! MiÄ™dzy innymi witaminy, enzymy, mineraÅ‚y, aminokwasy, polisacharydy o
W Å›wiecie zakupów online usÅ‚ugi typu „kup teraz, zapÅ‚ać później” (BNPL) zdobywajÄ… coraz wiÄ™kszÄ… popularność. Dotychczas kojarzone głównie z wiÄ™kszymi wydatkami, takimi jak e
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.