Ciekawostki na temat pieczenia

Porady zakupowe 22-12-2022
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Wiemy, że nie każdy uwielbia pieczenie czy gotowanie. I nie każdy musi to lubić - to zupełnie normalne! Dzisiaj post dla każdego, kto chciałby sobie nieco ułatwić pieczenie ciast i ciasteczek. Mamy dla Was kilka wskazówek, które pomogą Wam w tym!

  1. Sól wzmacnia smak! Dodaj szczyptę do każdego, które pieczesz
  2. Cukier waniliowy zrób sama. Nie musisz być skazana na kupne WANILINOWE podróby. Wystarczy, że po wydrążeniu ziarenek z laski wanilii, zasypiesz je cukrem w słoiczku - po kilku dniach będziesz mieć własny cukier waniliowy.
  3. Jeśli zabraknie ci bułki tartej do posypania tortownicy, zastąp ją wiórkami kokosowymi, kaszą manna, otrębami, kakao, rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi i drobno posiekanymi orzechami
  4. Przypalone mleko? Zagotuj je ponownie ze szczyptą soli! Uratujesz je :)
  5. Wstaw formę z ciastem w wilgotną ścierkę, jeśli ciasto nie chce od niej odejść
  6. Zanim wlejesz ciasto, natłuść blachę do pieczenia margaryną lub olejem, a następnie i oprósz tartą bułką lub kaszką manną (patrz: punkt 3.). Łatwiej wyjmiesz wyrób z formy. Możesz też wyłożyć całość papierem do pieczenia
  7. Mąkę, zwłaszcza do biszkoptu i ciasta kruchego, lepiej napowietrzyć, przesiewając ją z odrobiną soli przez sitko kuchenne do przecierania i przesiewania
  8. Aby rodzynki nie zatapiały się w cieście, oprósz je mąką
  9. Białko najlepiej ubija się w szklanym naczyniu

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz