Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Wybierając w sklepie chrzan warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Pierwszą, która po odwróceniu słoiczka powinna rzucić się w oczy, jest oczywiście długość listy składników - im krótsza, tym rzecz jasna lepsza. Nie zawsze jest to jednak główny wyznacznik - na przykład chrzan Krakus ma całkiem krótką listę składników, ale zawiera pirosiarczyn sodu (E 223).
Lepiej będzie unikać chrzanów z jego dodatkiem - przedłuża trwałość produktu, ale też może być przyczyną ataków astmy oraz wywoływać katar sienny, chroniczną pokrzywkę i atopowe zapalenie skóry. Sporo chrzanów w naszym rankingu ma ten składnik. Chrzan Smak ma go dość wysoko w składzie - tym bardziej radzimy omijać go szerokim łukiem. Jak widzicie, chrzanów, których nie polecamy jest sporo - dlatego też WARTO na to zwrócić uwagę!
Jak już jesteśmy przy dodatkach, to zwróćcie uwagę na obecność zagęstników. Najczęściej są to: mleko w proszku, guma guar i guma ksantanowa. Jako zagęstnik dodaje się też skrobię. Nie są szkodliwe (chociaż na temat szkodliwości mleka w proszku jest cały czas wiele dyskusji), za to bardzo obniżają jakość produktu. Co prawda poprawiają konsystencję - ale kosztem zmniejszonej zawartości innych składników.
Tak naprawdę do powstania chrzanu wystarczą: korzeń chrzanu, woda, cukier, (jak to mówią, "chrzan lubi cukier"), sól, ocet i jakiś regulator kwasowości - najlepiej naturalny sok z cytryny - ale może być również kwasek cytrynowy. Dodatek oleju roślinnego również może dobrze wpływać na smak chrzanu. Za obecność oleju nie odejmujemy punktów :) ale już konserwanty i zagęstniki NIE SĄ POTRZEBNE.
Zwróćcie także uwagę na zawartość korzenia chrzanu. Najwięcej w naszym zestawieniu mają go Runoland 82%, Vitapol - 80%, oraz Ogródek Dziadunia i Luniak - 70 - 75%. Możemy także polecić chrzany m.in. Naturo oraz A to dobre! Nie dość, że zawierają dużo chrzanu, to jeszcze nie mają w sobie zbędnych składników. Całe zestawienie sprawdzicie niżej.
Mar10
Dawniej jak się otworzyło słoiczek chrzanu np polonaise bo ten był najlepszy bo innego nie było to łzy leciały. Teraz kładziesz na kromkę trzy, cztery łyżeczki i nic nie czujesz.
gaga
niestety chrzan wieluński firmy Luniak też już zawiera pirosiarczyn :(
B.B
Bardzo pomocne :) dziękuję i Pozdrawiam.
Dodaj komentarz