Chlorella – superfood z głębi mórz

Zdrowie 26-02-2018
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Dieta wegetariańska i wegańska to jedno z tych zagadnień, które poruszane są wyjątkowo często w codziennym życiu. Ma wielu zwolenników, ale i przeciwników, a jednym z najczęściej przytaczanych argumentów „na nie” jest to, że bardzo często jest źle zbilansowana i nie pokrywa zapotrzebowania na białko (dotyczy to przede wszystkim weganizmu). Rozwiązaniem może okazać się chlorella – niepozorna, ale niezwykle wartościowa i bogata w substancje odżywcze alga.


Bogactwo pełnowartościowego białka

Dieta wegańska opiera się wyłącznie na białku roślinnym, najczęściej na roślinach strączkowych - a gdyby tak włączyć do diety chlorellę? Jest ona dużo bogatsza w ten składnik, niż np. soja. Białko stanowi w niej aż 60% składu. Dla porównania soja, uznawana za jedno z głównych źródeł białka roślinnego, ma go ok.. 30%. Co warto zaznaczyć, białko obecne w chlorelli zawiera 19 aminokwasów, w tym wszystkie niezbędne - można więc powiedzieć, że jest ono prawie tak samo wartościowe, jak zwierzęce – zawiera od niego mniej metioniny, ale za to więcej lizyny. Dzięki wysokie zawartości białka oraz niezbędnych aminokwasów będzie idealnym uzupełnieniem diety wegańskiej.

Kopalnia witamin i składników mineralnych

Pod względem witamin jest bezkonkurencyjna. Jest bardzo bogata w witaminy z grupy B, przez co wpływa m.in. na łagodzenie stanów napięcia nerwowego oraz reguluje wiele różnych przemian metabolicznych. Zawiera również witaminy o charakterze przeciwutleniającym - C, E oraz beta karoten (prowitaminę A), które neutralizują działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się komórek. Zawiera także witaminę D oraz K.

Gdybyśmy porównali chlorellę z roślinami lądowymi pod względem zawartości składników mineralnych, również pokonałaby każdą! Zawiera m.in. 20 razy więcej żelaza, niż szpinak, przez co może stanowić broń w walce z anemią, a także 11 razy więcej wapnia, niż mleko krowie – robi wrażenie! Oprócz tego zawiera magnez i potas, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz gospodarki wodno-elektrolitowej, a także krzem i cynk (działających korzystnie na stan włosów oraz paznokci).

 

Niezwykły chlorofil

Chlorofil zawarty w chlorelli  nie tylko nadaje potrawom zielonej, smakowitej barwy – przy okazji dostarcza też minerałów, witamin i enzymów. Ma budowę bardzo podobną do hemoglobiny - różni je tylko atom pierwiastka w centrum (w hemoglobinie żelazo, w chlorofilu magnez) - przez co wpływa korzystnie na układ krwionośny, liczebność czerwonych krwinek, transport tlenu.

Chlorofil może wspomagać leczenie anemii, walkę ze stanami zapalnymi, przyspiesza także gojenie się ran, wspomaga funkcjonowanie tarczycy, wątroby, a także likwiduje brzydki zapach z jamy ustnej. Chlorella zawiera zdecydowanie najwięcej chlorofilu ze wszystkich organizmów na ziemi. 

Jakie jeszcze pozytywne skutki niesie ze sobą włączenie o diety chlorelli?

  1. Dzięki chlorofilowi oraz wysokiej zawartości białka, chlorella pomaga poprawiać wyniki sportowe - nie tylko dodaje energii, ale też odżywia mięśnie i przyspiesza metabolizm. Stosuje się ją jako składnik wielu odżywek dla sportowców.
  2. Wspiera pracę wątroby, co w dobie szybkiego i niezdrowego jedzenia, jest bardzo istotne. Wraz z niezdrowym, przetworzonym jedzeniem do organizmu dostają się przeróżne toksyny. Zresztą nie tylko - całe otoczenie, kosmetyki, leki, pełne są szkodliwych substancji, a chlorella pomaga się ich pozbywać.
  3. Dzięki wysokiej zawartości kwasów nukleinowych przyspiesza regenerację i gojenie się uszkodzonych tkanek. W przypadku skaleczeń, a nawet ran pooperacyjnych czy stanów zapalnych i uszkodzeń przewodu pokarmowego może okazać się nieocenionym, „naturalnym plastrem”.
  4. Chlorella na piękne włosy i paznokcie? Zarówno obecność przeciwutleniaczy, jak i cynku czy krzemu, a także kwasów nukleinowych wpływa na stan i wygląd skóry oraz paznokci. Ponieważ przyspiesza procesy metaboliczne, stymuluje także syntezę kolagenu, z którego są one zbudowane.
  5. Pomaga w problemach ze snem, ponieważ przyspiesza przetwarzanie serotoniny na melatoninę, hormon snu.
  6. Spożywanie chlorelli wpływa także na redukcję tkanki tłuszczowej i regulowanie poziomu glukozy we krwi. Może wspierać walkę z cukrzycą typu II, otyłością i chorobami serca. Ze względu na wysoką zawartość tryptofanu, czyli aminokwasu, z którego  wytwarza się serotonina, alga przeciwdziała także depresjom.
  7. Niezwykle ważnym składnikiem chlorelli jest też CGF (Chlorella Growth Factor) , czyli hormon wzrostu. Poprawia m.in. działanie układu odpornościowego, przyspiesza rekonwalescencję, regenerację i gojenie ran. Wspomaga detoksykację, reguluje poziom cholesterolu we krwi, przyspiesza namnażanie pożytecznych bakterii probiotycznych w jelicie grubym i chroni przed rozwojem nowotworów, chorób zwyrodnieniowych.

Zadbaj o swoje zdrowie – włącz chlorellę do diety

Chlorella dostępna jest głównie w postaci suplementów – proszku albo tabletek. Proszek można dodawać do sałatek, koktajli, smoothies – ale jeśli nie jesteście fanami zielonych posiłków i napojów, możecie kupić chlorellę w tabletkach, łatwą do połknięcia. Zwracajcie też uwagę na pochodzenie - najczystsza chlorella pochodzi z Korei, ponieważ algi w tym kraju są hodowane w bioreaktorach o najwyższej kontroli jakości na świecie. My polecamy chlorellę PurellFood – najwyższej jakości suplement diety, który nie wykazuje zanieczyszczenia przez aluminium i inne metale ciężkie. Chlorella marki Purella Food produkowana jest w sterylnych warunkach, co zdecydowanie wpływa na jej wysoką jakość.

Chlorella – broń w walce ze smogiem

Polska jest jednym z tych krajów, które są wysoko w niechlubnym rankingu państw o największym zanieczyszczeniu powietrza. Smog unoszący się nad miastami powoduje, że do naszego organizmu mogą przedostawać się ogromne ilości metali ciężkich, w tym kadmu, ołowiu, rtęci. Na szczęście mamy chlorellę, która jest skuteczną bronią w walce ze smogiem, a dokładniej efektami jego oddziaływania na organizm. Wynika to z właściwości detoksykacyjnych i odporności na czynniki zewnętrzne chlorelli. Właściwości detoksykacyjne nadaje sporopolenina (substancja zawarta w ścianie komórkowej) oraz fitochelatyny. Wiążą one m.in. metale ciężkie, a następnie wydalają je z organizmu. Chlorella absorbuje zanieczyszczenia, przez co ułatwia pozbywanie się ich z organizmu – a to stanowi ogromną zaletę dla naszego zdrowia.

Jak widzicie - Chlorella to prawdziwy superfood. Warto włączyć ją do codziennej diety, aby cieszyć się zdrowiem jak najdłużej. Jej wartości odżywcze mają szeroki i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, a wybierając formę jej przyjmowania (proszek dodawany do codziennych potraw lub tabletki), możemy dostosować dostarczanie wartościowych składników wedle swoich upodobań.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz