Chleb tostowy – czym kierować się podczas zakupów?

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Tosty posmarowane dżemem albo kremem czekoladowym - tak często wygląda śniadanie wielu Polaków. Dlatego jeśli muszą to być tosty to warto wybrać odpowiedni chleb tostowy!


Mniejsze zło

Co mam na myśli pisząc "odpowiedni chleb tostowy" i mniejsze zło? Taki chleb, który nie zawiera tłuszczu/oleju palmowego, stabilizatorów i substancji konserwujących. Niestety żaden wyrób tostowy nie ma składu idealnego, ale są lepsze i gorsze wybory.

Jakich składników się wystrzegać?

  • tłuszczu/oleju palmowego, który wskutek m. in. stosunkowo niskiej ceny i wysokiej stabilności oksydacyjnej, stał się bardzo popularny w przemyśle spożywczym. Uznawany jest za kontrowersyjny surowiec, ze względu na bliskie powiązania z nielegalnym wycinaniem drzew lasu deszczowego i przyczynianiem się do zmniejszenia bioróżnorodności. Uważa się, że ekspansja palmy olejowej jest główną przyczyną wylesiania w Malezji i Indonezji, którego tempo jest niepokojące.
  • propionianu wapnia (E 282) - substancji konserwującej, która hamuje rozwój Bacillus subtilis i Bacillus mesentericus, odpowiedzialnych za śluzowacenie i ciągliwość miękiszu pieczywa. Ze względu na nieprzyjemny zapach kwas propionowy i jego sole mają ograniczone zastosowanie. Dopuszczone są w ograniczonych ilościach jako substancja konserwująca m. in. w chlebach paczkowanych. Według ekspertów związki te nie budzą zastrzeżeń zdrowotnych. Jednak według niektórych doniesień propionian wapnia może wywoływać bóle głowy, migreny, podrażnienia żołądka.
  • emulgatorów - dodanie do ciasta zaledwie 0,5% emulgatora wystarcza dla zwiększenia objętości, uzyskania bardziej delikatnego miękiszu pieczywa oraz przedłużenia przydatności do spożycia. Najczęściej stosowane są w chlebach tostowych: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471), stearoilomleczan sodu (E 481). Oba dodatki do żywności uznawane są za nieszkodliwe. Jedyna moja uwaga jest taka, że oba te związki mogą być produkowane z tłuszczów zwierzęcych. UWAGA WEGANIE! Jest to rzadkość, ale może się tak zdarzyć, dlatego weganie powinni uważać na takie produkty.
  • octanu sodu (E 262) - uważany jest za nieszkodliwy, ale po co spożywać dodatkowe "chemiczne" dodatki? Zwłaszcza jeśli można się bez niego obyć?

W chlebach (nie tylko tostowych) zdarza się też dodatek innych składników, które mają polepszać strukturę. Skrobia ziemniaczana wpływa na stworzenie zbitej konsystencji chleba, a także zapobiega czerstwieniu. Płatki ziemniaczane sprawiają, że pieczywo jest bardziej pulchne i wydłużają okres jego świeżości. Niestety płatki ziemniaczane oprócz ziemniaków mogą zawierać jeszcze zbędne dodatki. Dodatek błonnika zwiększa objętość pieczywa, a dodatek mąki sojowej poprawia jego miękkość. Niektóre chleby zawierają dodatki zagęszczające (np. gumę guar). Nie są to dodatki szkodliwe, ale dobrej jakości chleb ich po prostu nie potrzebuje...

Czego szukać na etykiecie?

  • uważam, że lepszym rozwiązaniem od oleju palmowego będą inne oleje roślinne jak np. rzepakowy,
  • poszukuj chlebów pełnoziarnistych (na razie przygotowałam zestawienie zwykłych pszennych tostów),
  • wybieraj takie chleby, których skład jest dla Ciebie zrozumiały,
  • zwracaj uwagę na ilość soli i cukrów,
  • porównuj i dokonuj najlepszego wyboru,

Wskazówki

Może zauważyłeś, że jesteś w stanie zjeść o wiele więcej chleba tostowego niż takiego zwykłego? Albo jeśli zjesz dwie kromki chleba tostowego to szybciej się robisz głodny niż po zjedzeniu dwóch kanapek ze zwykłym. Dlatego po prostu zjadasz go o wiele więcej i niekoniecznie ze zdrowymi dodatkami. Czyli jesz, jesz i jesz. A to przekładać się może na: tyjesz, tyjesz, tyjesz. Może pora zastanowić się nad zmianą śniadaniowych przyzwyczajeń?

  • Staraj się ograniczać spożycie chlebów tostowych.
  • Na co dzień kupuj prawdziwe chleby, czyli takie składające się z mąki, wody i soli (na zakwasie), ewentualnie z drożdży.
  • Wprowadź do swojej diety chleby żytnie oraz razowe.
  • Kupuj pieczywo w małych piekarniach, gdzie wypiekają na "świeżo", a nie z mas głęboko mrożonych.
  • Nie wstydź się pytać o skład.
  • I oczywiście - czytaj etykiety :)

Bądź czujny/-a na niektóre sztuczki piekarzy:

To zestawienie dotyczy chlebów tostowych, ale warto pamiętać także o kilku sprawach przy wyborze także zwykłego chleba, na co dzień.

  • świadomi konsumenci wybierają zazwyczaj pieczywo ciemne, ale nie zawsze jest ono pełnoziarniste. Pamiętaj, że barwa chleba niekoniecznie zależy od rodzaju zastosowanej mąki. Może się okazać, że ciemna barwa powstała w wyniku dodania słodu lub karmelu. Karmel jest zakazanym barwnikiem w pieczywie, ale wielu producentównadal go do niego dodaje (technologicznie stosuje sie go jednak w wielu innych produktach).
  • prawdziwy razowy chleb powinien być ciężki, lekko wilgotny w dotyku i wypiekany w formie. Jeżeli kupowany przez Ciebie chleb był lekki i puszysty to na pewno nie był to razowiec.
  •  nie daj się również nabrać na nazwy „chleb staropolski”, „wiejski”, „tradycyjny” – nigdy nie wiadomo co się za nimi kryje.
  • chleb wieloziarnisty to nie to samo co pełnoziarnisty.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz