Brzoskwinie w syropie

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Brzoskwinie w syropie są częstym dodatkiem do różnych ciast, najczęściej do serników. Przyjrzałam się ich składom i tak naprawdę niewiele się różnią między sobą. Zazwyczaj skład wygląda następująco: brzoskwinie, woda, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Jednak udało mi się znaleźć dwie perełki.


Kryteria oceny

  • pozytywna dla dwóch perełek: LaSelva i Batom - nie zawierają dodatku kwasu cytrynowego. Dodatkowy atut to słoiki zamiast puszek - jest bardziej ekologicznie!
  • neutralna dla poprawnych składów, czyli dla brzoskwiń z kwasem cytrynowym, ale bez syropu glukozowo-fruktozowego. Można je śmiało kupować.
  • negatywna dla brzoskwiń słodzonych cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym. 

Nie mamy pojęcia, po co dodają do brzoskwini syrop glukozowo-fruktozowy - tzn. domyślamy się, że będzie "słodziej" i taniej... Ale czy o to w tym chodzi? Chyba nie. 

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz