Jak wybrać wysokiej jakości przetwory owocowe

Od Redakcji 03-08-2022
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Polacy ze wszystkich przetworów owocowych najczęściej sięgają po dżemy (zwłaszcza truskawkowe), dlatego warto wiedzieć jak wybrać wysokiej jakości produkty. W sklepach można znaleźć przetwory owocowe o przeróżnych składach. Co ciekawe to wcale nie trzeba się namęczyć, aby znaleźć produkt wysokiej jakości. Wystarczy tylko czytać etykiety :) Poniżej przedstawiam kilka wskazówek, które mogą Ci się przydać podczas zakupów.

  • Szukaj zawartości owoców na etykiecie. Minimalna ilość owoców potrzebnych do sporządzenia przetworów owocowych określona jest w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do wytworzenia 100 g dżemu należy użyć nie mniej niż 35 g owoców. Jednak ilość ta jest niższa i wynosi 25 g (na 100 g) dla dżemów z czerwonych i czarnych porzeczek, rokitnika, owoców jarzębiny, pigwy i dzikiej róży. W sklepach można znaleźć produkty zawierające również wyższe ilości owoców. Im więcej tym lepiej!
  • Z kolei konfitury powinny zostać sporządzone z minimum 50 g owoców na 100 g oraz 60 g na 100 w przypadku konfitury ekstra. Natomiast powidła śliwkowe muszą być sporządzone z minimum 160 g owoców na 100 g gotowego produktu. Marmolady twarde powinny zostać sporządzone z minimum 110 g owoców na 100 g produktu, a marmolady miękkie z 80 g owoców na 100 g. Wyjątkiem są marmolady z owoców cytrusowych, które minimalnie powinny zawierać 20 g owoców na 100 g produktu.
  • Zwracaj uwagę na to czym został posłodzony produkt. Jest kilka możliwości: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, zagęszczony sok owocowy albo substancje słodzące (czyli słodziki). Często dżemy zawierają cukier oraz syrop i takich produktów nie kupujcie. Najlepszym rozwiązaniem jest zagęszczony sok owocowy, który głównie składa się z fruktozy i glukozy. Jednak przy okazji zawiera minerały, witaminy i polifenole. Jeśli przygotowujesz dżemy w domu i chcesz zmniejszyć ilość cukru to w takim przypadku musisz dłużej pasteryzować taki produkt. Wysoki dodatek cukru sprawia, że produkt jest trwały i nie pleśnieje. Jeśli jednak wolisz delikatnie kwaskowe produkty to zmniejsz ilość cukru i wydłuż czas pasteryzacji.
  • Sprawdzaj na etykiecie czy dżem zawiera zagęstniki. Nie obawiaj się pektyny, która jest bezpiecznym dodatkiem do żywności. Jest ona substancją żelującą i zagęszczającą, czyli nadaje ona odpowiednią konsystencję. Jako rozpuszczalny w wodzie błonnik, pomaga w leczeniu zaparć, sprzyja namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej, jest pomocna w utrzymaniu optymalnego pH w jelitach oraz w prewencji nowotworów jelita grubego. Z tego względu nie bój się E 440. Jeśli dżem zawiera inne zagęstniki to go nie kupuj.
  • Niektóre dżemy zawierają konserwanty... I takie produkty zdecydowanym ruchem szybko odłóż na półkę!

A ja pasteryzować samemu przetwory, aby zrobić to prawidłowo? Na grafikach macie małą ściągę! Bierzcie i korzystajcie!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz